Search
Search ×
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024

Επιτροπή Βιβλιοθήκης

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (Μέρος Α'-Κοινοβουλευτικό), η Επιτρoπή της Βιβλιoθήκης της Boυλής απoτελείται από τoυς τρεις Koσμήτoρες της Boυλής, τέσσερις Boυλευτές από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα και έναν Βουλευτή από κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης, εφαρμοζομένης αναλόγως της παραγράφου 5 του άρθρου 31.

(ΚτΒ, μέρος Α', άρθρο 46, παρ. 4)

H Επιτρoπή Βιβλιoθήκης της Boυλής: 

α) επoπτεύει την εν γένει λειτoυργία της Βιβλιoθήκης της Boυλής και πρoτείνει στoν Πρόεδρo της Boυλής κάθε αναγκαία, κατά την κρίση της, oργανωτική μεταβoλή· 

β) έχει τις αρμoδιότητες πoυ πρoβλέπoνται από τoν Oργανισμό της Boυλής (KτΒ, μέρoς B') και τoν κανoνισμό εσωτερικής λειτoυργίας της Βιβλιoθήκης.

(ΚτΒ, μέρος Α', άρθρο 47, παρ. 3)

 

Συνεδριάσεις

«Συνδιαλέξεις στη Βιβλιοθήκη της Βουλής», Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022
Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων / Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022 / Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

«Συνδιαλέξεις στη Βιβλιοθήκη της Βουλής», Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου της δράσης «Συνδιαλέξεις στη Βιβλιοθήκη της Βουλής» τη Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 19:00, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά η ομιλία της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, Δρος Μαρίας Καμηλάκη. Το θέμα της διάλεξης είναι «Χυδαίον ιδίωμα εναντίον νεκράς γλώσσης: Συζητώντας για το γλωσσικό ζήτημα στη Βουλή των Ελλήνων».

 

Η διαμάχη καθαρεύουσας και δημοτικής και το «δίλημμα» αναφορικά με το ποια ήταν η πλέον κατάλληλη ώστε να καταστεί επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους και του εκπαιδευτικού συστήματος απέκτησε ευρύτερες κοινωνικές και ιδεολογικοπολιτικές διαστάσεις κατά τα τέλη του 19ου και αρχές του 20ού αι., οδηγώντας τις αντιμαχόμενες παρατάξεις σε πρωτοφανή πόλωση. Με επίκεντρο την περί γλώσσας συζήτηση στον κοινοβουλευτικό λόγο ως κατεξοχήν πεδίο διαμόρφωσης της γλωσσικής πολιτικής, η διάλεξη θα εστιάσει σε δύο περιόδους-ορόσημα για την εξέλιξη του γλωσσικού ζητήματος, τη συνταγματική αναθεώρηση του 1911 και τη γλωσσο-εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1976.

 

Η παρακολούθηση θα γίνει μέσω της πλατφόρμας WebEx και του παρακάτω συνδέσμου:

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022 (19:00-20:00)

Μαρία Καμηλάκη: «Χυδαίον ιδίωμα εναντίον νεκράς γλώσσης: Συζητώντας για το γλωσσικό ζήτημα στη Βουλή των Ελλήνων»

Σύνδεσμος WebEx 

https://hellenicparliament.my.webex.com/hellenicparliament.my/j.php?MTID=mdd315a3de0bd3ab76d0227d346b35d01 

  • Meeting number: 2374 464 0449
  • Meeting password: FpmDup78Xp3

 

Για το πρόγραμμα, πατήστε εδώ.


Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα

Η Μαρία Καμηλάκη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης της Βουλής,  είναι διδάκτωρ Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στην Κοινωνιογλωσσολογία, και κάτοχος Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Ειδίκευσης (MSc) στην Πολιτιστική Διαχείριση (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών) και την Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία (University of Edinburgh). Διδάσκει ως καθηγήτρια-σύμβουλος σε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Ε.Α.Π. και συνεργάζεται ως εμπειρογνώμων με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.). Στο παρελθόν έχει διατελέσει ακαδημαϊκή υπότροφος στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και λέκτορας Γλωσσολογίας στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο New York College.

Είναι συγγραφέας του Οδηγού για εκπαιδευτικούς «Λέξεις που πληγώνουν, λέξεις που χαμογελούν». Βιωματικό εργαστήριο για τον λεκτικό εκφοβισμό στο σχολικό περιβάλλον (Βιβλιοθήκη της Βουλής, Σειρά «Μέθοδοι και εργαλεία», Αθήνα 2020) και συν-συγγραφέας του βιβλίου «Πιπέρι στο στόμα!». Όψεις των λέξεων-ταμπού στη Νέα Ελληνική (Εκδόσεις Καλλιγράφος, 2015). Συστηματικά δημοσιεύει μελέτες της σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, ενώ στην παρούσα φάση ολοκληρώνει τη μεταδιδακτορική της έρευνα στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα Από τις γλωσσικές στάσεις στις γλωσσικές πολιτικές: Συζητώντας για το γλωσσικό ζήτημα στη Βουλή των Ελλήνων.

Έχει επιμεληθεί την πολυμεσική έκθεση Γλωσσόpolis: Περιηγήσεις στη Νέα Ελληνική (2016), σε συνδιοργάνωση του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, και την επετειακή έκθεση του Κοινοβουλίου «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά» (2021).

 

 

 

Print
2676
Copyright 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω