Search
Search ×

Πρακτικά Συνεδριάσεων

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Η ηρωική πόλη της Νάουσας ✧ 1822: Από την Επανάσταση στον ‘Χαλασμό’»

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Η ηρωική πόλη της Νάουσας ✧ 1822: Από την Επανάσταση στον ‘Χαλασμό’»

Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2022

«Η ηρωική πόλη της Νάουσας  1822: Από την Επανάσταση στον ‘Χαλασμό’» τιτλοφορείται η νέα έκθεση που διοργανώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρωικής Πόλεως Νάουσας, με την επιμέλεια της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων. Η έκθεση, που μόλις εγκαινιάστηκε, φιλοξενείται στις προθήκες στον νότιο διάδρομο του ισογείου του Μεγάρου της Βουλής και είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από τους αγώνες, τις θυσίες και το Ολοκαύτωμα της Νάουσας. Περιλαμβάνει τεκμήρια υψηλής ιστορικής αξίας από τη συλλογή του Nαουσαίου κ. Τάκη Μπάιτση και της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής, βουλευτής Πιερίας, κ. Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, εγκαινιάζοντας την έκθεση ανέφερε: «Αποτίουμε φόρο τιμής σε αυτούς που με την αυτοθυσία τους επέτρεψαν στην Ελλάδα να γίνει ανεξάρτητο κράτος και σε όλες και όλους εμάς να απολαμβάνουμε δημοκρατικά αγαθά όπως η ελευθερία, η ασφάλεια, η αξιοπρέπεια και όλο το πλέγμα αξιών και διαδικασιών που απορρέουν από τον κοινοβουλευτισμό».

Ο κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης, βουλευτής Ημαθίας, σημείωσε ότι «η Βουλή των Ελλήνων, σε συνεργασία με τον Δήμο της Νάουσας, φιλοξενεί μία εξαιρετική έκθεση για την ηρωική Μακεδονική πόλη, η Επανάσταση της οποίας απέναντι στον Οθωμανικό ζυγό αλλά και ο μετέπειτα χαλασμός της αποτελούν διαχρονικό σημείο αναφοράς στην Ιστορία του Έθνους μας».

Ο κ. Άγγελος Τόλκας, βουλευτής Ημαθίας, τόνισε ότι «ήταν συνειδητή και συλλογική η απόφαση του απλού λαού της Νάουσας να τα βάλουνε με τον κατακτητή πολλές φορές, γνωρίζοντας κι οι ίδιοι ότι ούτε κάποια βοήθεια θα έρθει ούτε ο αγώνας αυτός μπορούσε να ήταν ίσος προς ίσο. Τα μηνύματα προς το έθνος μας είναι να γνωρίζουμε και να αναλαμβάνουμε ευθύνες, δημοκρατικά, συλλογικά και με αποφασιστικότητα. Να αλλάζουμε και να ανατρέπουμε δεδομένα».​

Ο κ. ​Νικόλας Καρανικόλας, Δήμαρχος Νάουσας, ανέφερε ότι «στον όμορφο, ευλογημένο και φιλόξενο τόπο μας, με την μακραίωνη ιστορία και την πλούσια πολιτιστική παράδοση, εργαζόμαστε σθεναρά με στόχο να αφήσουμε ουσιαστικό έργο στις επερχόμενες γενιές, με σεβασμό πάντοτε στους προγόνους μας και τις θυσίες τους».

Ο κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος, Γενικός Διευθυντής Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης και Εκδόσεων, σημείωσε ότι «η  παρουσία των ιστορικών αυτών κειμηλίων μας επαναφέρει στη μνήμη τους αγώνες των Ελλήνων για την Ελευθερία, και δη το δραματικό Ολοκαύτωμα της Νάουσας, μια στιγμή υπέρτατης αυτοθυσίας, τέτοιας που η ελληνική Πολιτεία με το βασιλικό διάταγμα της 17ης Αυγούστου 1955 ανακήρυξε τη Νάουσα ‘ηρωική’ πόλη της Ελλάδος».

Η κ. Μαρία Καμηλάκη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης της Βουλής, παρουσίασε το εκθεσιακό αφήγημα της επετειακής έκθεσης μνήμης, η οποία αρθρώνεται σε 4 ενότητες: η πρώτη παρουσιάζει την προεπαναστατική Νάουσα, με το παιδομάζωμα του 1705 και τις συνεχείς πολιορκίες του Αλή Πασά. Η δεύτερη είναι αφιερωμένη στα όπλα του Αγώνα, τη χρηστική και τη συμβολική τους αξία. Η τρίτη τιμά τους επώνυμους Ναουσαίους αγωνιστές εντός του ευρύτερου πλαισίου της Επανάστασης στη Μακεδονία. Τέλος, η τέταρτη ενότητα εξιστορεί τον Χαλασμό και τη μετέπειτα πρόσληψη και θεσμική καθιέρωσή του στη συλλογική μας μνήμη.

Τέλος, ο κ.  Τάκης Μπάιτσης, συλλέκτης, μετέφερε εικόνες από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας σημειώνοντας πως «η ιστορία της Νάουσας γράφτηκε από τα παιδιά της πάνω στις πλαγιές του αγονάτιστου ανταριασμένου Βέρμιου. Πίστευαν ότι θα φτάσουν ψηλά, θα λευτερωθούν. Αγωνίστηκαν και έπεσαν  όλοι τους, άνδρες γυναίκες και παιδιά. Δεν δείλιασαν, διάλεξαν έναν τιμημένο θάνατο αντί μιας σκλαβωμένης ζωής. Ήταν λεύτεροι!».

Η έκθεση «Η ηρωική πόλη της Νάουσας ✧ 1822: Από την Επανάσταση στον ‘Χαλασμό’» θα διαρκέσει έναν μήνα, με ελεύθερη είσοδο στο κοινό καθημερινά (με επίδειξη ταυτότητας) Δευτέρα έως Παρασκευή 12:00-13:00 και 15:00-16:00.

Απαραίτητη η τηλεφωνική επικοινωνία στο 210 3707227 την προηγούμενη ημέρα της επίσκεψης (10:00-12:00).

Print
2278
Copyright 2025 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω