Search
Search ×
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024

Κοινοβουλευτική Συλλογή

Στην πλούσια κοινοβουλευτική συλλογή της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή:

  • Κανονισμοί της Βουλής και της Γερουσίας
  • ελληνικά συνταγματικά κείμενα 18ου - 20ού αιώνα, επτανησιακά συντάγματα, και συντάγματα του ελληνικού κράτους, από το 1844 έως σήμερα
  • πλήρεις σειρές της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, της Εφημερίδος των Συζητήσεων της Βουλής και των Πρακτικών της Βουλής και της Γερουσίας, Ευρετήρια των Πρακτικών των Εθνοσυνελεύσεων, της Βουλής και της Γερουσίας, Στενογραφημένα Πρακτικά της Συντακτικής Συνέλευσης των Κρητών (1899-1910), Επίσημα Πρακτικά της Βουλής των Κρητών (1903-1910)
  • αρχείο των εισηγητικών εκθέσεων των νομοσχεδίων, από το 1844 έως σήμερα
  • βάση δεδομένων εκλογών, βουλευτών και ευρωβουλευτών 
  • Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τεύχη L και C)

Στη Βιβλιοθήκη λειτουργεί Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ-Europe Direct) με κύριο ρόλο την αποτελεσματική και απρόσκοπτη πρόσβαση των χρηστών σε πηγές έντυπης και ηλεκτρονικής πληροφόρησης για θέματα που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη νομοθεσία, τις πολιτικές και τους θεσμούς της.

Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης

Crossing the Aegean
Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων / Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2017 / Κατηγορίες: Βιβλιογραφικό δελτίο

Crossing the Aegean

Hirschon Renée, Crossing the Aegean: an appraisal of the 1923 compulsory population exchange between Greece and Turkey, Berghahn Books, 2003

"Μετά την ήττα του ελληνικού στρατού το 1922 από τις εθνικιστικές τουρκικές δυνάμεις, η Σύμβαση της Λωζάννης του 1923 καθόρισε την πρώτη διεθνή υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών. Αποδείχτηκε ότι ήταν ορόσημο στην ανατολική Μεσόγειο, έχοντας σημαντικές επιπτώσεις τόσο για τη νέα Τουρκική Δημοκρατία όσο και για την Ελλάδα που έπρεπε να απορροφήσει πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Γνωστή ως Μικρασιατική Καταστροφή από τους Έλληνες, σημάδεψε την ίδρυση του ανεξάρτητου εθνικού κράτους για τους Τούρκους. Οι συνέπειες αυτού του γεγονότος έχουν λάβει εκπληκτικά λίγη προσοχή παρά τη μεγάλη σημασία που έχει για τη σύγχρονη κατάσταση στα Βαλκάνια. Ο τόμος αυτός αντιμετωπίζει την πρόκληση να γράψει ιστορία και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου και παρέχει, για πρώτη φορά, ένα φόρουμ για διεπιστημονικό διάλογο πέρα από τα εθνικά σύνορα."

Print
4179
Copyright 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω