Search
Search ×
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024

Κοινοβουλευτική Συλλογή

Στην πλούσια κοινοβουλευτική συλλογή της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή:

  • Κανονισμοί της Βουλής και της Γερουσίας
  • ελληνικά συνταγματικά κείμενα 18ου - 20ού αιώνα, επτανησιακά συντάγματα, και συντάγματα του ελληνικού κράτους, από το 1844 έως σήμερα
  • πλήρεις σειρές της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, της Εφημερίδος των Συζητήσεων της Βουλής και των Πρακτικών της Βουλής και της Γερουσίας, Ευρετήρια των Πρακτικών των Εθνοσυνελεύσεων, της Βουλής και της Γερουσίας, Στενογραφημένα Πρακτικά της Συντακτικής Συνέλευσης των Κρητών (1899-1910), Επίσημα Πρακτικά της Βουλής των Κρητών (1903-1910)
  • αρχείο των εισηγητικών εκθέσεων των νομοσχεδίων, από το 1844 έως σήμερα
  • βάση δεδομένων εκλογών, βουλευτών και ευρωβουλευτών 
  • Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τεύχη L και C)

Στη Βιβλιοθήκη λειτουργεί Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ-Europe Direct) με κύριο ρόλο την αποτελεσματική και απρόσκοπτη πρόσβαση των χρηστών σε πηγές έντυπης και ηλεκτρονικής πληροφόρησης για θέματα που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη νομοθεσία, τις πολιτικές και τους θεσμούς της.

Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων τιμά την επέτειο της 25ης Μαρτίου
Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων / Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022 / Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων τιμά την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων διοργανώνει εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον κ. Αριστείδη Χατζή, Καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο τίτλος της διάλεξης του κ. Χατζή είναι «Ποιος έγραψε και πώς γράφτηκε το Σύνταγμα της Επιδαύρου: Νέα στοιχεία». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022 και ώρα 19:00.

Ελάχιστες θετικές πληροφορίες έχουμε για το πώς και από ποιους γράφτηκε το Σύνταγμα της Επιδαύρου. Στη διάλεξή του ο κ. Χατζής θα παρουσιάσει νέα στοιχεία, μέχρι σήμερα άγνωστα ή ανεκμετάλλευτα. Προέρχονται από τον ευρωπαϊκό τύπο της εποχής, το αρχείο του Foreign Office, καθώς και γαλλικές και αγγλικές εκδόσεις της περιόδου 1821-1823.

 

Η παρακολούθηση θα γίνει μέσω της πλατφόρμας WebEx και του παρακάτω συνδέσμου:

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022, 19:00-20:00

Αριστείδης Χατζής: «Ποιος έγραψε και πώς γράφτηκε το Σύνταγμα της Επιδαύρου: Νέα στοιχεία»

https://hellenicparliament.my.webex.com/hellenicparliament.my/j.php?MTID=m284ecf6c387c9f90f8e6a76cd9a44116

Meeting number (access code): 2361 192 7637

Meeting password: sdHpdbuW658

 

Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα

Ο Αριστείδης Χατζής είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δικηγόρος,  Διδάκτωρ Δικαίου & Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Σικάγου. Είναι επίσης Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚεΦιΜ) και Fellow του Institute for Research in Economics and Fiscal Issues/Paris. Είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Το βιβλίο του για την Επανάσταση του 1821 (The NoblestCauseThe 1821 Greek War of Independence) θα κυκλοφορήσει το 2022 στις Η.Π.Α. αλλά έχει ήδη κυκλοφορήσει σε ελληνική μετάφραση με τίτλο: Ο Ενδοξότερος Αγώνας: Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 (Εκδ. Παπαδόπουλος, 2021). Είναι ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος του Ερευνητικού Προγράμματος «Οι Εφημερίδες της Ελληνικής Επανάστασης, 1821-1832». Είναι τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας Καθημερινή και του Protagon.gr και έχει αρθρογραφήσει σε μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης (New York TimesFinancial TimesWall Street JournalWashington Post, CNBC) ενώ έχει παραχωρήσει συνεντεύξεις σε ελληνικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

 

Ιστοσελίδα: http://www.aristideshatzis.net

Print
2777
Copyright 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω