Search
Search ×
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024

Κοινοβουλευτική Συλλογή

Στην πλούσια κοινοβουλευτική συλλογή της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή:

  • Κανονισμοί της Βουλής και της Γερουσίας
  • ελληνικά συνταγματικά κείμενα 18ου - 20ού αιώνα, επτανησιακά συντάγματα, και συντάγματα του ελληνικού κράτους, από το 1844 έως σήμερα
  • πλήρεις σειρές της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, της Εφημερίδος των Συζητήσεων της Βουλής και των Πρακτικών της Βουλής και της Γερουσίας, Ευρετήρια των Πρακτικών των Εθνοσυνελεύσεων, της Βουλής και της Γερουσίας, Στενογραφημένα Πρακτικά της Συντακτικής Συνέλευσης των Κρητών (1899-1910), Επίσημα Πρακτικά της Βουλής των Κρητών (1903-1910)
  • αρχείο των εισηγητικών εκθέσεων των νομοσχεδίων, από το 1844 έως σήμερα
  • βάση δεδομένων εκλογών, βουλευτών και ευρωβουλευτών 
  • Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τεύχη L και C)

Στη Βιβλιοθήκη λειτουργεί Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ-Europe Direct) με κύριο ρόλο την αποτελεσματική και απρόσκοπτη πρόσβαση των χρηστών σε πηγές έντυπης και ηλεκτρονικής πληροφόρησης για θέματα που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη νομοθεσία, τις πολιτικές και τους θεσμούς της.

Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης

Διαδικτυακή Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής
Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων / Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021 / Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Διαδικτυακή Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής

4 Ιουνίου 2021

Η Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής επαναλειτουργεί πλέον διαδικτυακά.

Το Βλέμμα

«Προς τι; Τι χρειάζεται την ελευθερία μια σκλάβα με εξήντα αλλόκοτα χρόνια στην καμπούρα της που περπατάει σαν σκυλί με τρία πόδια;» αναρωτιέται μια από τις έγχρωμες γυναίκες της «Αγαπημένης» τη στιγμή της απελευθέρωσής της. 


Στην 7η συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης συζητήσαμε για τις έμφυλες διαστάσεις της δουλείας, τις σχέσεις εξουσίας και τις όψεις της μητρότητας σε συνθήκες απόλυτης ανελευθερίας. 
Η Μόρισον θέτει το θέμα της διπλής γυναικείας σκλαβιάς: Η μαύρη γυναίκα εκτίθεται στην εξουσιαστική βία λόγω του χρώματος και του φύλου της ταυτόχρονα.
Η διέξοδός της, η αγάπη, της προσθέτει έναν ακόμη λόγο αφανισμού.


«Για μια μαθημένη στη σκλαβιά γυναίκα ήταν επικίνδυνο να αγαπάει κάτι τόσο πολύ, ιδίως αν αυτό που αγαπούσε τόσο ήταν τα παιδιά της». Και μάλιστα παιδιά που δεν θα δει ποτέ να μεγαλώνουν, δεν θα δει τα χαρακτηριστικά τους να αλλάζουν με την ηλικία.  «Εξήντα χρόνια έχανε παιδιά εξαιτίας των ανθρώπων που είχαν ροκανίσει τη ζωή της και την είχαν φτύσει σαν κόκαλο από ψάρι· […]».
Η Μόρισον καταθέτει το βλέμμα της μαύρης γυναίκας σ’ έναν κόσμο όπου «οι ορισμοί ανήκουν σ’ αυτούς που ορίζουν και όχι σ’ αυτούς που ορίζονται».

«[…] μόλις είχαν φτάσει κάτι καινούργιοι λευκοί με το Βλέμμα. Το ξέχειλο από δικαιοφροσύνη, ενάρετο Βλέμμα που κάθε νέγρος μάθαινε ν’ αναγνωρίζει μαζί με το βυζί της μάνας του». 

 

Παράλληλα αναδύθηκαν ερωτήματα σε σχέση με τις αφηγηματικές επιλογές της Μόρισον, τον τρόπο γραφής της και τον όγκο του βιβλίου που μας οδήγησαν στην ανταλλαγή αντικρουόμενων απόψεων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 
Θα κλείσουμε τη θεματική μας ενότητα με τίτλο «Εγκλεισμός και Λογοτεχνία» όπως ξεκίνησε: με ποίηση.  Αρχίσαμε με τα «Ημερολόγια Εξορίας» του Γιάννη Ρίτσου και θα τελειώσουμε με τον συγκεντρωτικό τόμο  «Ποιήματα Β’ 1959-2017» του Τίτου Πατρίκιου, την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

 

Η Λέσχη Ανάγνωσης οργανώνεται από τα Tμήματα της Βιβλιοθήκης Πόλης και της Μπενακείου Βιβλιοθήκης της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

 

Δηλώσεις συμμετοχής ηλεκτρονικά: citylibrary@parliament.gr

Print
2764
Copyright 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω