Search
Search ×
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024

Κοινοβουλευτική Συλλογή

Στην πλούσια κοινοβουλευτική συλλογή της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή:

  • Κανονισμοί της Βουλής και της Γερουσίας
  • ελληνικά συνταγματικά κείμενα 18ου - 20ού αιώνα, επτανησιακά συντάγματα, και συντάγματα του ελληνικού κράτους, από το 1844 έως σήμερα
  • πλήρεις σειρές της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, της Εφημερίδος των Συζητήσεων της Βουλής και των Πρακτικών της Βουλής και της Γερουσίας, Ευρετήρια των Πρακτικών των Εθνοσυνελεύσεων, της Βουλής και της Γερουσίας, Στενογραφημένα Πρακτικά της Συντακτικής Συνέλευσης των Κρητών (1899-1910), Επίσημα Πρακτικά της Βουλής των Κρητών (1903-1910)
  • αρχείο των εισηγητικών εκθέσεων των νομοσχεδίων, από το 1844 έως σήμερα
  • βάση δεδομένων εκλογών, βουλευτών και ευρωβουλευτών 
  • Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τεύχη L και C)

Στη Βιβλιοθήκη λειτουργεί Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ-Europe Direct) με κύριο ρόλο την αποτελεσματική και απρόσκοπτη πρόσβαση των χρηστών σε πηγές έντυπης και ηλεκτρονικής πληροφόρησης για θέματα που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη νομοθεσία, τις πολιτικές και τους θεσμούς της.

Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης

Διαδικτυακή Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής
Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων / Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021 / Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Featured

Διαδικτυακή Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής

5 Μαρτίου 2021

Η Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής επαναλειτουργεί πλέον διαδικτυακά.

«Τι είναι αυτό; Πώς συνέβη;»

«Ακόμα και να διαβάζεις κάτι τέτοιο είναι ανείπωτα δύσκολο. Ας με πιστέψουν οι αναγνώστες, μου είναι εξίσου δύσκολο να το γράφω» σημειώνει ο Γκρόσσμαν στο βιβλίο του «Η κόλαση της Τρεμπλίνκα» που συζητήσαμε στην τέταρτη διαδικτυακή συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής, σε παράλληλη ανάγνωση με το βιβλίο του Κάφκα «Στη σωφρονιστική αποικία».

Ανιχνεύσαμε αναλογίες ανάμεσα στο «σφαγείο-ιμάντα παραγωγής» θανάτου της Τρεμπλίνκα και το «ιδιόρρυθμο μηχάνημα» δολοφονίας στην καφκική αποικία. 

Αναζητήσαμε απαντήσεις για τα όρια της ανθρώπινης φύσης ανάμεσα στην αδιανόητη υπαρκτή βία των μαζικών δολοφονιών στην Τρεμπλίνκα και την επινοημένη βασανιστική δολοφονία στη σωφρονιστική αποικία, για να οδηγηθούμε στους μηχανισμούς εξουσίας και τους τρόπους επιβολής του ολοκληρωτισμού.

«Η θεμελιώδης αρχή στην οποία βασίζω τις αποφάσεις μου είναι: Η ενοχή είναι σε κάθε περίπτωση αναμφισβήτητη» δηλώνει ο αξιωματικός στη σωφρονιστική αποικία κι  όσο για την ποινή «θα τη μάθει πάνω στο σώμα του» ο κατηγορούμενος. 

«Μετά έπαιρναν από τον γυμνό άνθρωπο τα έγγραφά του, τα πετούσαν στη φωτιά: του αφαιρούσαν το όνομά του. Τον έσπρωχναν σε έναν διάδρομο με ένα χαμηλό πέτρινο ταβάνι […] Και τότε άρχιζε η τελευταία πράξη της ανθρώπινης τραγωδίας – ο άνθρωπος περνούσε στον τελευταίο κύκλο της κόλασης της Τρεμπλίνκα.»

Θέσαμε ερωτήσεις στα ερωτήματα που θέτει στο τέλος του βιβλίου και ο Γκρόσσμαν:

«Τι είναι αυτό; Τι φταίει – η κληρονομικότητα, η εκπαίδευση, το περιβάλλον, οι εξωτερικές συνθήκες, κάποιο ιστορικό πεπρωμένο, η εγκληματική βούληση των επικεφαλής; Τι είναι αυτό; Πώς συνέβη;»

Και κλείσαμε τη συνάντηση έχοντας την αίσθηση ότι αυτή η συζήτηση παραμένει ανοιχτή. Θα συνεχίσουμε την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021, με το βιβλίο «Το μηδέν και το άπειρο» του Άρθουρ Καίσλερ.

Η Λέσχη Ανάγνωσης οργανώνεται από τα Tμήματα της Βιβλιοθήκης Πόλης και της Μπενακείου Βιβλιοθήκης της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

Δηλώσεις συμμετοχής ηλεκτρονικά: citylibrary@parliament.gr

Print
3973
Copyright 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω