Search
Search ×
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2025

Κοινοβουλευτική Συλλογή

Στην πλούσια κοινοβουλευτική συλλογή της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή:

  • Κανονισμοί της Βουλής και της Γερουσίας
  • ελληνικά συνταγματικά κείμενα 18ου - 20ού αιώνα, επτανησιακά συντάγματα, και συντάγματα του ελληνικού κράτους, από το 1844 έως σήμερα
  • πλήρεις σειρές της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, της Εφημερίδος των Συζητήσεων της Βουλής και των Πρακτικών της Βουλής και της Γερουσίας, Ευρετήρια των Πρακτικών των Εθνοσυνελεύσεων, της Βουλής και της Γερουσίας, Στενογραφημένα Πρακτικά της Συντακτικής Συνέλευσης των Κρητών (1899-1910), Επίσημα Πρακτικά της Βουλής των Κρητών (1903-1910)
  • αρχείο των εισηγητικών εκθέσεων των νομοσχεδίων, από το 1844 έως σήμερα
  • βάση δεδομένων εκλογών, βουλευτών και ευρωβουλευτών 
  • Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τεύχη L και C)

Στη Βιβλιοθήκη λειτουργεί Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ-Europe Direct) με κύριο ρόλο την αποτελεσματική και απρόσκοπτη πρόσβαση των χρηστών σε πηγές έντυπης και ηλεκτρονικής πληροφόρησης για θέματα που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη νομοθεσία, τις πολιτικές και τους θεσμούς της.

Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης

Διαδικτυακή Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής, Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021
Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων / Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2021 / Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Featured

Διαδικτυακή Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής, Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

«Να ευχαριστηθεί όλος ο κόσμος»

Στη δεύτερη διαδικτυακή συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής, συζητήσαμε για το βιβλίο του Παύλου Μάτεσι «Η μητέρα του σκύλου». Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, το βιβλίο εξακολουθεί να προκαλεί ζωηρές συζητήσεις γύρω από μια ταραγμένη ιστορικά περίοδο.

«Είχε πολύ ήλιο. Το φορτηγό ανοιχτό, και οι δοσίλογες όλες όρθιες, διψασμένες, να πιάνονται η μία από την άλλη, μην πέσουνε. Όμως φόβο να πέσουν δεν είχαν, το φορτηγό πήγαινε πολύ αργά, με βήμα σημειωτόν, για να ευχαριστηθεί όλος ο κόσμος τη διαπόμπευση.»

Ποιες είναι, λοιπόν, «οι άλλες εν διωγμώ» στο μυθιστόρημα του Μάτεσι; Κάτω από ποιες συνθήκες μετατρέπονται απλοί καθημερινοί άνθρωποι σε περιθωριακούς και απόβλητους; Ποια πρόσωπα συνθέτουν τον περίγυρο; Ποιος είναι «όλος ο κόσμος» που τον ευχαριστεί η διαπόμπευση;  Ερωτήματα που τέθηκαν, ζητώντας απαντήσεις εντός και εκτός βιβλίου.

«Γύρω στις δύο γυναίκες, θολή στο βάθος μια χώρα αδέσποτη» σημειώνει ο συγγραφέας στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Αναζητήσαμε αναλογίες ανάμεσα στην «αδέσποτη χώρα» και την ηρωίδα που πασχίζει να επιβιώσει περιπλανώμενη σε ένα τοπίο που αρνείται πεισματικά να ξεθολώσει.

Η επόμενη συνάντησή μας θα γίνει την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021 και θα συζητήσουμε για το βιβλίο «Μασσαλία 73», της Ντομινίκ Μανοτί, από τις Εκδόσεις του 21ου.

 

Για συμμετοχή: citylibrary@parliament.gr

Print
2446
Copyright 2025 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω