Search
Search ×
Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023

Κοινοβουλευτική Συλλογή

Στην πλούσια κοινοβουλευτική συλλογή της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή:

 • Κανονισμοί της Βουλής και της Γερουσίας
 • ελληνικά συνταγματικά κείμενα 18ου - 20ού αιώνα, επτανησιακά συντάγματα, και συντάγματα του ελληνικού κράτους, από το 1844 έως σήμερα
 • πλήρεις σειρές της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, της Εφημερίδος των Συζητήσεων της Βουλής και των Πρακτικών της Βουλής και της Γερουσίας, Ευρετήρια των Πρακτικών των Εθνοσυνελεύσεων, της Βουλής και της Γερουσίας, Στενογραφημένα Πρακτικά της Συντακτικής Συνέλευσης των Κρητών (1899-1910), Επίσημα Πρακτικά της Βουλής των Κρητών (1903-1910)
 • αρχείο των εισηγητικών εκθέσεων των νομοσχεδίων, από το 1844 έως σήμερα
 • βάση δεδομένων εκλογών, βουλευτών και ευρωβουλευτών 
 • Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τεύχη L και C)

Στη Βιβλιοθήκη λειτουργεί Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ-Europe Direct) με κύριο ρόλο την αποτελεσματική και απρόσκοπτη πρόσβαση των χρηστών σε πηγές έντυπης και ηλεκτρονικής πληροφόρησης για θέματα που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη νομοθεσία, τις πολιτικές και τους θεσμούς της.

Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης

Πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων για την επέτειο των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη. «Ελλάδα-ΕΕ: 40 χρόνια πιο δυνατοί μαζί»

Πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων για την επέτειο των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη. «Ελλάδα-ΕΕ: 40 χρόνια πιο δυνατοί μαζί»

Κοινή Ανακοίνωση Τύπου, Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2021

To 2021 συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση.

H Βουλή των Ελλήνων, το Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσουν σειρά κοινών πρωτοβουλιών με πρώτο γεγονός την ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου και ώρα 17:00, στην αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής.

Στη συνεδρίαση, η οποία θα διεξαχθεί υπό την προεδρία του Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νικήτα Κακλαμάνη, θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ομιλίες θα απευθύνουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς (με ζωντανή διαδικτυακή παρέμβαση) και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

Κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής συνεδρίασης, η οποία θα μεταδοθεί απευθείας από τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων, θα παρουσιαστεί το κοινό λογότυπο της επετείου των 40 χρόνων.

Θα ακολουθήσει φωταγώγηση της πρόσοψης του κτηρίου της Βουλής με το λογότυπο της επετείου.

Στόχος των κοινών δράσεων είναι

 • να τροφοδοτήσουν τη δημόσια συζήτηση για τον απολογισμό τεσσάρων δεκαετιών της Ελλάδας ως κράτους μέλους της Ένωσης, πώς η ένταξη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς άλλαξε τη χώρα και πόσο καθορίζει πλέον τη ζωή και τις προοπτικές της

 • να αναδείξουν την ιστορική σημασία της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, και σε σχέση με τη συνολική εθνική πορεία των 200 ετών από το1821

 • να ενθαρρύνουν τους πολίτες να εκφράσουν τις προσδοκίες τους στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, που θα αρχίσει σύντομα και αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2022.

Ενδεικτικά, οι δράσεις που θα υλοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 περιλαμβάνουν:

 • Κοινή κεντρική εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης (9η Μαΐου).

 • Περιφερειακή διάσταση με εκδηλώσεις σε όλες τις περιφέρειες προκειμένου να αναδειχθεί η συμβολή της Ένωσης στις τοπικές κοινωνίες με απτό τρόπο (σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, τα Κέντρα Πληροφόρησης Europe Direct, εθελοντές του δικτύου μαζί.eu, και τα τοπικά ΜΜΕ).

 • Δημόσια συζήτηση στα Μέσα Ενημέρωσης και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της συμμετοχής μας.

 • Μαρτυρίες-συνεντεύξεις πρωταγωνιστών της συμμετοχής της χώρας μας στην ΕΕ σε τηλεοπτικούς σταθμούς και κοινωνικά δίκτυα.

 • Συλλογή και προβολή μαρτυριών πολιτών της χώρας για το αποτύπωμα της ΕΕ στον τόπο διαμονής τους, σε συνεργασία με τα Κέντρα Ευρωπαϊκής Ενημέρωσης, το δίκτυο των Σχολείων-Πρέσβεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το δίκτυο εθελοντών του μαζί.eu (δημιουργία οπτικοακουστικής βιβλιοθήκης ανά περιοχή/περιφέρεια & αξιοποίηση σε κατά τόπους εκδηλώσεις).

 • Έκδοση επετειακού γραμματοσήμου 1981-2021 - 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μπορείτε να παρακολουθείτε τιs εξελίξεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των τεσσάρων θεσμών με το hashtag #40ΕλλάδαΕΕ, καθώς και να συμμετέχετε με δικές σας μαρτυρίες στα προσωπικά σας social media, χρησιμοποιώντας το ίδιο hashtag.

Print
1474
Copyright 2023 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω