Search
Search ×

Κοινοβουλευτική Συλλογή

Στην πλούσια κοινοβουλευτική συλλογή της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή:

  • Κανονισμοί της Βουλής και της Γερουσίας
  • ελληνικά συνταγματικά κείμενα 18ου - 20ού αιώνα, επτανησιακά συντάγματα, και συντάγματα του ελληνικού κράτους, από το 1844 έως σήμερα
  • πλήρεις σειρές της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, της Εφημερίδος των Συζητήσεων της Βουλής και των Πρακτικών της Βουλής και της Γερουσίας, Ευρετήρια των Πρακτικών των Εθνοσυνελεύσεων, της Βουλής και της Γερουσίας, Στενογραφημένα Πρακτικά της Συντακτικής Συνέλευσης των Κρητών (1899-1910), Επίσημα Πρακτικά της Βουλής των Κρητών (1903-1910)
  • αρχείο των εισηγητικών εκθέσεων των νομοσχεδίων, από το 1844 έως σήμερα
  • βάση δεδομένων εκλογών, βουλευτών και ευρωβουλευτών 
  • Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τεύχη L και C)

Στη Βιβλιοθήκη λειτουργεί Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ-Europe Direct) με κύριο ρόλο την αποτελεσματική και απρόσκοπτη πρόσβαση των χρηστών σε πηγές έντυπης και ηλεκτρονικής πληροφόρησης για θέματα που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη νομοθεσία, τις πολιτικές και τους θεσμούς της.

Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης

Ευρωπαϊκές εκλογές

Ευρωπαϊκές εκλογές

6-9 Ιουνίου 2024 

#αξιοποίησετηνψήφοσου

 

 

Η δημοκρατία είναι ένα πολύτιμο δώρο που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ιστορία.

https://elections.europa.eu/video/el/

Η κατάσταση της Ένωσης το 2022

Η κατάσταση της Ένωσης το 2022

Χαρτογράφηση της πορείας για το επόμενο έτος

Στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης, στις 14 Σεπτεμβρίου 2022, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε τις εμβληματικές πρωτοβουλίες που σκοπεύει να αναλάβει η Επιτροπή το επόμενο έτος. Πολλές από αυτές διατυπώνονται ως απάντηση στις προτάσεις που υπέβαλαν οι πολίτες κατά τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Κράτος δικαίου: Η Επιτροπή ξεκινά διαβούλευση σχετικά με την έκθεση του 2022 για το κράτος δικαίου

Κράτος δικαίου: Η Επιτροπή ξεκινά διαβούλευση σχετικά με την έκθεση του 2022 για το κράτος δικαίου

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε στοχευμένη διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, με σκοπό να συγκεντρώσει πληροφορίες για τις σχετικές με το κράτος δικαίου εξελίξεις στα κράτη μέλη, ενόψει της έκθεσης του 2022 για το κράτος δικαίου.

Η κατάσταση της Ένωσης το 2021

Η κατάσταση της Ένωσης το 2021

Μετά από ένα από τα σκληρότερα χρόνια της ιστορίας της, η Ευρώπη προσβλέπει στο μέλλον με νέες ελπίδες. 

 

Εικονική ξενάγηση στο Κέντρο Επισκεπτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Εικονική ξενάγηση στο Κέντρο Επισκεπτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Διά ζώσης επισκέψεις στα "κεντρικά" της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, έχουν προσωρινά αναβληθεί. Παρ' όλα αυτά ομάδες μπορούν να επισκεφθούν διαδικτυακά την Κομισιόν. Δεν έχουν παρά να κλείσουν μια εικονική ξενάγηση στο Κέντρο Επισκεπτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ένα φυλλάδιο παρουσιάζει τις σχετικές πληροφορίες.

Ας παρακινηθούν ερευνητές, ακαδημαϊκοί, φοιτητές και φοιτήτριες.

Το Κέντρο Επισκεπτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να σχεδιάσει μια ξενάγηση ανάλογα με τα ενδιαφέροντα κάθε ομάδας.  

 

Πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων για την επέτειο των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη. «Ελλάδα-ΕΕ: 40 χρόνια πιο δυνατοί μαζί»

Πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων για την επέτειο των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη. «Ελλάδα-ΕΕ: 40 χρόνια πιο δυνατοί μαζί»

To 2021 συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Γωνιά Μάθησης

Γωνιά Μάθησης

Παίζω και μαθαίνω- Διδασκαλία και σύνδεση

Οι μαθητές πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα βρουν εδώ παιχνίδιαδιαγωνισμούς και βιβλία δραστηριοτήτων που θα τους βοηθήσουν να ανακαλύψουν την ΕΕ με διασκεδαστικό τρόπο, στην τάξη ή στο σπίτι. Μπορούν επίσης να μάθουν περισσότερα για τις σπουδές ή τον εθελοντισμό στο εξωτερικό.

Εάν είστε εκπαιδευτικός και θέλετε να βοηθήσετε τους μαθητές σας να μάθουν τι είναι και πώς λειτουργεί η ΕΕ, εδώ θα βρείτε διδακτικό υλικό για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Εκτός από την αναζήτηση έμπνευσης για τον σχεδιασμό της διδασκαλίας, μπορείτε επίσης να ανακαλύψετε ευκαιρίες δικτύωσης με άλλα σχολεία και εκπαιδευτικούς σε όλη την ΕΕ.

Launch event of the European Climate Pact

Launch event of the European Climate Pact

The European Climate Pact invites everyone to participate in climate action and build a greener Europe.

Join us for the online launch event on 16 December 2020 at 09:00-11:00 CET!

The event will feature:

  • Climate talks by special guests focusing on concrete climate actions in our everyday life
  • Introduction of the first #EUClimatePact Ambassadors
  • A discussion on upcoming Climate Pact pledges
  • Participation of Frans Timmermans, Executive Vice-President of the European Commission responsible for the European Green Deal

For more information, please visit the Pact website.

Ψηφιακή αλλαγή και κοινωνία της πληροφορίας

Ψηφιακή αλλαγή και κοινωνία της πληροφορίας

EU public consultations in the digital age: Enhancing the role of the EESC and civil society organisations

Η μελέτη που εκπονήθηκε από την Υπηρεσία Δράσης Ευρωπαίων Πολιτών (ECAS) στοχεύει στην ανάλυση των τρεχουσών πρακτικών διαβούλευσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και στην εξέταση της προοπτικής ενός ενδιάμεσου φορέα, όπως η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ - EESC), και μιας οργανωμένης κοινωνίας πολιτών, βελτιώνοντας αυτό το εργαλείο για τη συμμετοχική δημοκρατία στην ΕΕ. Οι στόχοι είναι να εντοπιστούν οι κύριες προκλήσεις των διαδικτυακών δημόσιων διαβουλεύσεων της ΕΕ, να αναλυθεί ο τρέχων ρόλος της ΕΟΚΕ και των ΟΚΠ (Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών - Civil Society Organizations - CSOs) σε αυτές τις διαδικασίες και να προταθούν συστάσεις προς την ΕΟΚΕ σχετικά με το πώς θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στην αντιμετώπιση των πρωταρχικών αδυναμιών του διαδικτυακού κοινού των διαβουλεύσεων της ΕΕ.

123
Copyright 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω