Search
Search ×
Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020

Βιβλία

Η Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει στις συλλογές της περίπου 650.000 τόμους βιβλίων όλων των επιστημών, εφημερίδες και περιοδικά. Η ανάπτυξη των συλλογών της βασίζεται στη διάταξη περί υποχρέωσης κατάθεσης του Ν. 3149/2003, και συμπληρωματικά στην αγορά ξενόγλωσσων τίτλων.
  • Η Κεντρική Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει μία αναπτυγμένη συλλογή βιβλίων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών επιστημών, νομικής και ιστορίας, για την υποστήριξη του κοινοβουλευτικού έργου, και ένα γενικό πληροφοριακό τμήμα (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, εγχειρίδια, έργα υποδομής, κ.ά.). Επιπλέον, περιλαμβάνει και τις Ειδικές Συλλογές, με αρχέτυπα, παλαίτυπα και σπάνιες εκδόσεις της περιόδου 1481-1900 και πολιτικά φυλλάδια του 19ου και 20ού αιώνα.
  • Η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη, τμήμα της οποίας είναι δωρεά του Εμμανουήλ Μπενάκη προς τη Βουλή των Ελλήνων, προκειμένου να στεγαστεί η βιβλιοθήκη Ψυχάρη (35.000 τόμοι), περιλαμβάνει βιβλία που αφορούν στις επιστήμες των μαθηματικών, της φυσικής, της ανθρωπολογίας, της φιλοσοφίας, της θεολογίας, της ιατρικής, την ελληνική και ξένη λογοτεχνία και τις καλές τέχνες. Στη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη στεγάζονται και οι προσωπικές βιβλιοθήκες πολιτικών, όπως των Αντ. Ζυγομαλά, Ι. Μεταξά, Αλ. Καφαντάρη, Ι. Σίδερη, Π. Τσαλδάρη κ.ά.
  • Το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο στεγάζει τον μεγαλύτερο όγκο των βιβλιακών συλλογών όλων των θεματικών κατηγοριών, καθώς και τις πρόσφατες εκδόσεις ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, των θετικών επιστημών κ.α.

Βιβλιογραφικό Δελτίο

Χαρίλαος Τρικούπης: έκθεση ιστορικών κειμηλίων της οικογένειας Τρικούπη

Χαρίλαος Τρικούπης: έκθεση ιστορικών κειμηλίων της οικογένειας Τρικούπη

Μόνιμη έκθεση στο «Μουσείο οικογένειας Τρικούπη» - Μεσολόγγι

Event date: 31/8/2017 - 31/12/2019 Export event

Μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης «Χαρίλαος Τρικούπης» στο κτήριο της Βουλής των Ελλήνων, η Βουλή, στο πλαίσιο των ποικίλων πολιτιστικών της δραστηριοτήτων και εκφράζοντας σεβασμό στη γενέτειρα του σπουδαίου Μεσολογγίτη Χαρίλαου Τρικούπη, ανέλαβε την οργάνωση μόνιμης έκθεσης στο Μεσολόγγι, με αντίγραφα των τεκμηρίων που αναπαράχθηκαν πιστά με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους. Με τον τρόπο αυτό προβάλλεται σε μόνιμη βάση, στη γενέτειρά του, η προσωπικότητα του Χαρίλαου Τρικούπη και η συμβολή του στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας.

Τον Απρίλιο του 2016 ολοκληρώθηκε η αναμόρφωση του υφιστάμενου «Μουσείου οικογένειας Τρικούπη» στο Μεσολόγγι που πραγματοποιήθηκε με την επιμέλεια της Βιβλιοθήκης της Βουλής σε συνεργασία με τον Δήμο Μεσολογγίου. Το Μουσείο στεγάζεται στο πατρογονικό σπίτι της οικογένειας, το οποίο δώρισε το 1992 στον Δήμο Ι. Π. Μεσολογγίου ο Κωνσταντίνος Τρικούπης (1926-2002), τελευταίος άρρην απόγονος της οικογένειας. Η επανέκθεση του Μουσείου έγινε με βάση τα σύγχρονα διεθνή μουσειολογικά πρότυπα και είχε στόχο να αναδείξει το Μουσείο σε πυρήνα πολιτισμού της πόλης, σημείο αναφοράς για την τοπική ιστορία και πόλο έλξης επισκεπτών.

Στον ισόγειο χώρο του Μουσείου παρουσιάζεται η ζωή του Χαριλάου Τρικούπη και αναπτύσσονται πτυχές του πολύπλευρου έργου του με ψηφιακά αντίγραφα εγγράφων, φωτογραφιών, χαρακτικών κ.ά., που προέρχονται κυρίως από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Στον πρώτο όροφο αναπλάθεται η εικόνα μιας χαρακτηριστικής αστικής μεσολογγίτικης οικίας του 19ου αιώνα και υπάρχουν αναφορές σε διάφορα πρόσωπα της οικογένειας που είχαν πολιτική, στρατιωτική και πνευματική δράση.

Οι προσωπογραφίες, τα έπιπλα, το αρχειακό υλικό και τα αντικείμενα που εκτίθενται προέρχονται από δωρεές της ευρύτερης οικογένειας Τρικούπη.

Τη διαχείριση του Μουσείου Τρικούπη έχει αναλάβει ο Δήμος Ι. Π. Μεσολογγίου.

 

Πληροφορίες επίσκεψης:

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 09:00-15:00.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26310 26283

Print
2902

Έγγραφα

Theme picker

Copyright 2020 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω