Search
Search ×

Βιβλία

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων περιλαμβάνει στις συλλογές της περίπου 650.000 τόμους βιβλίων όλων των επιστημών, εφημερίδες και περιοδικά. Η ανάπτυξη των συλλογών της βασίζεται στις διατάξεις του ν. 4452/2017 (ΦΕΚ 17/Α/15-2-2017) [Κεφάλαιο Β, Άρθρο 3Α, Παράγραφος 2 «ο εκδότης ή ο συγγραφέας, όταν δεν υπάρχει εκδότης, υποχρεούται να καταθέτει στην ΕΒΕ τέσσερα (4) αντίτυπα τεκμηρίων κάθε είδους και μορφής υλικού μέσου, όπως εντύπου, οπτικοακουστικού, ηλεκτρονικού, από τα οποία το ένα (1) προορίζεται για τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων»], και συμπληρωματικά στην αγορά ξενόγλωσσων τίτλων και την ανταλλαγή εκδόσεων.

  • Η Κεντρική Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει μία αναπτυγμένη συλλογή βιβλίων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών επιστημών, νομικής και ιστορίας, για την υποστήριξη του κοινοβουλευτικού έργου, και γενικό πληροφοριακό τμήμα (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, εγχειρίδια, έργα υποδομής, κ.ά.). Επιπλέον, περιλαμβάνει και τις Ειδικές Συλλογές:  χειρόγραφα και κώδικες, αρχέτυπα , παλαίτυπα και σπάνιες εκδόσεις, έργα τέχνης, χάρτες, ιστορικά κειμήλια, φωτογραφίες και πολιτικά φυλλάδια του 19ου και 20ού αιώνα.
  • Η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη, τμήμα της οποίας είναι δωρεά του Εμμανουήλ Μπενάκη προς τη Βουλή των Ελλήνων, προκειμένου να στεγαστεί η βιβλιοθήκη Ψυχάρη (35.000 τόμοι), περιλαμβάνει βιβλία που αφορούν στις επιστήμες των μαθηματικών, της φυσικής, της ανθρωπολογίας, της φιλοσοφίας, της θεολογίας, της ιατρικής, την ελληνική και ξένη λογοτεχνία και τις καλές τέχνες. Στη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη στεγάζονται και οι προσωπικές βιβλιοθήκες πολιτικών, όπως των Αντ. Ζυγομαλά, Ι. Μεταξά, Αλ. Καφαντάρη, Ι. Σίδερη, Π. Τσαλδάρη κ.ά.
  • Το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο στεγάζει τον μεγαλύτερο όγκο των βιβλιακών συλλογών όλων των θεματικών κατηγοριών, καθώς και τις πρόσφατες εκδόσεις ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, των θετικών επιστημών κ.α.

Βιβλιογραφικό Δελτίο

Επτάνησα, 140 χρόνια από την Ένωση με την Ελλάδα
Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων / Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 / Κατηγορίες: Περιοδικές Εκθέσεις

Επτάνησα, 140 χρόνια από την Ένωση με την Ελλάδα

Φεβρουάριος 2004

Το Φεβρουάριο του 2004 διοργανώθηκε η έκθεση ιστορικής μνήμης της Βουλής των Ελλήνων, με θέμα «Επτάνησα, 140 χρόνια από την Ένωση με την Ελλάδα».

 Η Έκθεση λειτούργησε στην Αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος».


Τα εκθέματα προήλθαν από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και ιδιώτες της Αθήνας και των νησιών του Ιονίου. Πρόκειται για αντικείμενα, έντυπο και εικαστικό υλικό από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο, την περίοδο της Ενετικής κυριαρχίας, την Αγγλοκρατία, το πέρασμα των Γάλλων, των Ρώσων και Τούρκων έως την Ένωση, αλλά και φωτογραφικό υλικό σχετικό με τους βομβαρδισμούς κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τους σεισμούς, οι οποίοι επέφεραν καθοριστικές αλλαγές στο οικιστικό και φυσικό περιβάλλον.


Στην Έκθεση παρουσιάστηκε η κοινωνία, η οικονομία, ο πολιτισμός, η πολιτική και διπλωματική ιστορία των Ιόνιων Νησιών, ενώ εκτέθηκαν χάρτες, χαρακτικά και βιβλιακό υλικό από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής, καθώς και έργα επτανήσιων καλλιτεχνών από τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής.


Στο πλαίσιο της Έκθεσης εκδόθηκε  Οδηγός στον οποίο προτάσσεται σύντομο χρονολόγιο, εκπαιδευτικό φυλλάδιο, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως 14 ετών, αναπαραγωγή ενός χάρτη της Επτανήσου, δύο αναμνηστικά μετάλλια με την αποτύπωση σήματος που περιλαμβάνει τα μυθολογικά σύμβολα όλων των Νησιών και απεικόνιση της Ιονίου Ακαδημίας.


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, η Βουλή οργάνωσε συνέδριο σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, με θέμα «Η Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, 1864-2004», με 85 ανακοινώσεις στην Αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου ενώ εκδόθηκε και δίτομο έργο με τα Πρακτικά του Συνεδρίου.


Τέλος, διεξήχθη  διαγωνισμός παιδικής ζωγραφικής, με τη συμμετοχή μαθητών της ΣΤ΄ Δημοτικού όλων των σχολείων της Επτανήσου. Τα 220 καλύτερα έργα εκτέθηκαν στο Περιστύλιο του Κοινοβουλίου.

 

Print
2228

Έγγραφα

Copyright 2021 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω