Search
Search ×
Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020

Βιβλία

Η Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει στις συλλογές της περίπου 650.000 τόμους βιβλίων όλων των επιστημών, εφημερίδες και περιοδικά. Η ανάπτυξη των συλλογών της βασίζεται στη διάταξη περί υποχρέωσης κατάθεσης του Ν. 3149/2003, και συμπληρωματικά στην αγορά ξενόγλωσσων τίτλων.
  • Η Κεντρική Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει μία αναπτυγμένη συλλογή βιβλίων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών επιστημών, νομικής και ιστορίας, για την υποστήριξη του κοινοβουλευτικού έργου, και ένα γενικό πληροφοριακό τμήμα (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, εγχειρίδια, έργα υποδομής, κ.ά.). Επιπλέον, περιλαμβάνει και τις Ειδικές Συλλογές, με αρχέτυπα, παλαίτυπα και σπάνιες εκδόσεις της περιόδου 1481-1900 και πολιτικά φυλλάδια του 19ου και 20ού αιώνα.
  • Η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη, τμήμα της οποίας είναι δωρεά του Εμμανουήλ Μπενάκη προς τη Βουλή των Ελλήνων, προκειμένου να στεγαστεί η βιβλιοθήκη Ψυχάρη (35.000 τόμοι), περιλαμβάνει βιβλία που αφορούν στις επιστήμες των μαθηματικών, της φυσικής, της ανθρωπολογίας, της φιλοσοφίας, της θεολογίας, της ιατρικής, την ελληνική και ξένη λογοτεχνία και τις καλές τέχνες. Στη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη στεγάζονται και οι προσωπικές βιβλιοθήκες πολιτικών, όπως των Αντ. Ζυγομαλά, Ι. Μεταξά, Αλ. Καφαντάρη, Ι. Σίδερη, Π. Τσαλδάρη κ.ά.
  • Το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο στεγάζει τον μεγαλύτερο όγκο των βιβλιακών συλλογών όλων των θεματικών κατηγοριών, καθώς και τις πρόσφατες εκδόσεις ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, των θετικών επιστημών κ.α.

Βιβλιογραφικό Δελτίο

Έγραψαν για εμάς

Έγραψαν για εμάς

Μνήμων, τεύχος 36, Παρουσίαση Έκθεσης, Χριστίνα Κουλούρη 
Η Έκθεση «Ιωάννης Καποδίστριας: Η πορεία του στον χρόνο» στη Βουλή των Ελλήνων (Νοέμβριος 2016-Ιούλιος 2018)

Έτος Δωδεκανήσου: 50 χρόνια από την Ενσωμάτωση

Έτος Δωδεκανήσου: 50 χρόνια από την Ενσωμάτωση

Η έκθεση, που λειτούργησε στην Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου, αποτέλεσε το κορυφαίο γεγονός των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.

"Ρήγας και επανάσταση"

"Ρήγας και επανάσταση"

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος εγκαινίασε τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018, στη Βουλή, την έκθεση «Ρήγας και επανάσταση», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 220 χρόνων από τον θάνατο του Ρήγα Βελεστινλή και αποτελεί προοίμιο των εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν με αφορμή τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Λέξεις που χαμογελούν, λέξεις που πληγώνουν

Στο πλαίσιο της πολυμεσικής έκθεσης «Γλωσσόpolis: Περιηγήσεις στη Νέα Ελληνική» και με αφορμή τη θεματική ενότητα 5 («Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει»: Η γλωσσική ορθότητα), από τον Δεκέμβριο του 2017 πραγματοποιείται στο κτήριο της οδού Λένορμαν 218 (πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο) το βιωματικό γλωσσικό εργαστήριο με τίτλο «Λέξεις που χαμογελούν, λέξεις που πληγώνουν» και θέμα τον λεκτικό εκφοβισμό στο σχολικό περιβάλλον. 

Nίκος Μπελογιάννης

Nίκος Μπελογιάννης

Η φιλοσοφία που διέπει τη μόνιμη έκθεση είναι η αναπαράσταση του σύντομου βίου του Νίκου Μπελογιάννη (1915 -1952). Μέσα από τα εκθέματα μπορεί κανείς να εντοπίσει πληροφορίες που έως σήμερα έμεναν στην αφάνεια και αφορούν την παιδική ηλικία, τα γυμνασιακά χρόνια, τις σχέσεις με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, τις σχέσεις του με το άλλο φύλο, το ενδιαφέρον του για τη νεοελληνική λογοτεχνία. 

Χαρίλαος Τρικούπης: έκθεση ιστορικών κειμηλίων της οικογένειας Τρικούπη

Χαρίλαος Τρικούπης: έκθεση ιστορικών κειμηλίων της οικογένειας Τρικούπη

Μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης «Χαρίλαος Τρικούπης» στο κτήριο της Βουλής των Ελλήνων, η Βουλή, στο πλαίσιο των ποικίλων πολιτιστικών της δραστηριοτήτων και εκφράζοντας σεβασμό στη γενέτειρα του σπουδαίου Μεσολογγίτη Χαρίλαου Τρικούπη, ανέλαβε την οργάνωση μόνιμης έκθεσης στο Μεσολόγγι.

Μικρές Οδύσσειες

Μικρές Οδύσσειες

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δανείζει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο 35 επιλεγμένες αρχαιότητες. Σε συνδυασμό με 21 πίνακες νεοελληνικής ζωγραφικής, από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, και 21 ιστορικούς χάρτες, από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα, από τη Συλλογή Έργων Τέχνης και τη Χαρτοθήκη της Βιβλιοθήκης της Βουλής, απαρτίζουν την περιοδική έκθεση «Μικρές Οδύσσειες».

Χαρίλαος Τρικούπης

Χαρίλαος Τρικούπης

Η Έκθεση είναι μια περιήγηση στη ζωή και το έργο του Χαριλάου Τρικούπη (1832-1896) με πυκνές αναφορές στην ευρύτερη οικογένεια και έμφαση στην διαχρονικά ενεργή συμμετοχή της στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ιωάννης Καποδίστριας: Η πορεία του στο χρόνο

Ιωάννης Καποδίστριας: Η πορεία του στο χρόνο

Η Διεύθυνση της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων παρουσιάζει στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» την Έκθεση «Ιωάννης Καποδίστριας: Η πορεία του στο χρόνο», η οποία εγκαινιάστηκε στις 22 Νοεμβρίου 2016 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Νικολάου Βούτση.

12

Theme picker

Copyright 2020 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω