Search
Search ×
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2025

Σύνδεσμοι

Επίκαιρα:

 


Ειδική σελίδα της Δια-Κοινοβουλευτικής Ένωσης (Inter-Parliamentary Union - IPU) για τη λειτουργία των κοινοβουλίων κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19.

https://www.ipu.org/parliaments-in-time-pandemic


Συστάσεις για την Επαναφορά της Κανονικής Λειτουργίας των Βιβλιοθηκών και τη Διαχείριση του Φυσικού τους Υλικού αναφορικά με τον COVID-19, από την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης.

http://www.eebep.gr/covid-19

Βάση δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον Covid-19/Coronavirus.

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

Δημοσιεύεσεις από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (European Centre for Disease Prevention and Control).

https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data

COVID-19 and the Global Library Field. Ενημέρωση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών (IFLA) σε τρεις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά).

Το πρόγραμμα Δράσης 2019-2021, όπως εγκρίθηκε από την IFLA, βρίσκεται διαδικτυακά στο IFLA Library and Research Services for Parliaments.

https://www.ifla.org/covid-19-and-libraries

Ο σύνδεσμος εντοπίζει δημοσιεύσεις για τον Covid-19/Coronavirus των κοινοβουλευτικών ερευνητικών υπηρεσιών των: Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Ιρλανδίας, Καναδά, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Γκάνας. Προσβάσιμος ανά πάσα στιγμή προσφέρει τα πιο πρόσφατα δημοσιεύματα αν η αναζήτηση γίνει με ημερομηνία.

https://informationatwork.eu/

Συλλογή άρθρων για  τον Covid-19/Coronavirus από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κοινοβουλευτικής Έρευνας (EPRS).

https://epthinktank.eu/tag/coronavirus-covid-19/

Στον σύνδεσμο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσιάζονται έργα έρευνας και καινοτομίας για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

https://ec.europa.eu/info/research-and-innovation

Ενημέρωση για  τον Covid-19/Coronavirus από τον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response_el

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με πολλούς εταίρους εγκαινίασε την ευρωπαϊκή πλατφόρμα δεδομένων COVID-19, η οποία θα καταστήσει δυνατή την ταχεία συλλογή και ανταλλαγή των διαθέσιμων ερευνητικών δεδομένων.

https://www.covid19dataportal.org/

Ανακαλύψτε τα τελευταία νέα σχετικά με την απάντηση της ΕΕ στην έξαρση του κορονοϊού και τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

https://www.europarl.europa.eu/news/el/headlines/priorities/i-apantisi-tis-ee-ston-koronoio

Με αφορμή την παγκόσμια εξάπλωση της πανδημίας του κορωναϊού , η Γραμματεία του Προγράμματος «Memory of the World (MoW)» της UNESCO εργάζεται με σκοπό να διευκρινιστεί η εννοιολογική και πρακτική σύνδεση μεταξύ της καταγεγραμμένης πολιτιστικής κληρονομιάς (documentary heritage) και των πανδημιών. Σε αυτό το πλαίσιο, δημοσιοποιήθηκε μία κοινή ανακοίνωση που συνυπογράφηκε από την UNESCO, και από αναγνωρισμένες διεθνείς ενώσεις και συλλόγους που φροντίζουν για την διατήρηση της πολιτισμικής μνήμης, όπως είναι οι Βιβλιοθήκες, τα Αρχεία και τα Μουσεία: International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA), το International Council on Archives (ICA), το International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property (ICCROM), το International Council of Museums (ICOM) και το Co-ordinating Council of Audiovisual Archives Associations (CCAAA). (η ανακοίνωση στα αγγλικά και στα ελληνικά

https://www.ica.org/en/unesco-statement

COVID-19 and parliament's role during a pandemic.

http://parlamericas.org/uploads/documents/COVID19_and_Role_of_Parliaments_ENG.pdf

Ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου με έρευνα νόμων που ισχύουν σε κατάσταση ενεργοποίησης μέτρων επείγουσας ανάγκης.

Έρευνα της ομάδας Global Legal Research Directorate και αναρτήθηκε στο US Law Library of Congress's Blog

Continuity of Legislative Activities during Emergency Situations in Selected Countries

Συμβολή του Ινστιτούτου Αναπτυξιακών Σπουδών (Institute of Development Studies, IDS) της Μεγάλης Βρετανίας. Περιλαμβάνει συμπεράσματα από τον Ebola, τον SARS και το ξέσπασμα στην Wuhan. Υπογραμμίζεται η επίδραση που έχουν οι πανδημίες στα γκέτο, στους καταυλισμούς, και στις άτυπες εγκαταστάσεις. Παράλληλα, εξερευνά τις επενέργειες του ιού στις θρησκευτικές πρακτικές.

Responding to Covid-19 – the social dynamics

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ασίας διαθέτει ποικίλες πηγές και πληροφορίες για τον COVID-19 στον ιστότοπό της, μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και το παρακάτω αρχείο.

Responding to the Novel Coronavirus Crisis – 13 Lessons from Evaluation

Φάκελος της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που εξετάζει την παγκόσμια έλλειψη σε προσωπιπικά υλικά προστασίας κατά του κορωναϊού. Αναφέρεται στην αλυσίδα εφοδιασμού, τους τρόπους που αναποκρίθηκαν κυβερνήσεις και ο επιχειρηματικός κόσμος και πρακτικές πρόσφατων επιδημειών και πανδημιών. Ο φάκελος προτείνει δράσεις αντιμετώπισης των ελλείψεων και δίνει εμφασή στον ρόλο των αναπτυξιακών τραπεζών και την διεθνή συνεργασία με σκοπό την βελτίωση κατανομής πόρων εντός συνόρων αλλά και διασυνοριακά. 

Global Shortage of Personal Protective Equipment amid COVID-19: Supply Chains, Bottlenecks, and Policy Implications

Φάκελος που προσφέρει σε κυβερνήσεις βασική πληροφόρηση προκειμένου να στηρίξουν τις προσπάθειες διαχείρισης της αύξησης των μολυσματικών ιατρικών απόβλητων της πανδημίας του κορωναϊού. Παράλληλα, προτείνονται πρακτικές συμβουλές για την βελτίωση του τρόπου διαχείρισης των οικιακών και νοσοκομειακών απόβλητων, καθώς και των δημοτικών στερεών απόβλητων, με στόχο την μείωση διάδοσης του κορωναϊού και άλλων ασθενειών.

Managing Infectious Medical Waste during the COVID-19 Pandemic

Η ιστοσελίδα από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) περιλαμβάνει επιλεγμένα άρθρα από έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, καθώς και χρήσιμους συνδέσμους σχετικά με την έρευνα για τον νέο κορονοϊό και τη νόσο COVID-19.

http://www.ekt.gr/covid-19 

Οι μελέτες και οι έρευνες της Βιβλιοθήκης του Κοινοβουλίου του Καναδά, από τον Μάρτιο 2020 περιέλαβαν ένα πρόγραμμα σειράς εκδόσεων με σκοπό να παράσχουν στους κοινοβουλευτικούς αντικειμενική, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση σε σχέση με την πανδημία του COVID-19. Το περιεχόμενο είναι αναρτημένο στον ιστότοπο και στο μπλογκ της Βιβλιοθήκης του Καναδικού Κοινοβουλίου (HillNotes) και ακόμα στο twitter @LoPResearch.

https://lop.parl.ca/sites/PublicWebsite/default/en_CA/ 

Η Γερουσία της Ισπανίας ανταποκρινόμενη στις πληροφοριακές ανάγκες της κρίσης υγείας δημιούργησε ένα ειδικό Δελτίο με θέμα τις πανδημίες στην κοινοβουλευτική ιστορία και για τον COVID-19: περιλαμβάνει νέα στοιχεία των Συλλογών και ένα εξειδικευμένο Βιβλιογραφικό Παράρτημα των παλαιών εγγραφών και Πρακτικών της Γερουσίας (πρωτοβουλίες των δύο περασμένων αιώνων, βιβλία και άρθρα, τεκμήρια από το Τμήμα Αρχείων, και άλλα). Το Δελτίο βρίσκεται αναρτημένο στον ιστότοπο της Γερουσίας της Ισπανίας και είναι ανοικτό και προσβάσιμο.

http://www.senado.es/

Οι Ερευνητικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ (CRS) αφιέρωσαν μια σελίδα όπου αναδεικνύονται οι εκδόσεις τους όσον αφορά την ασθένεια του COVID-19. Η σελίδα ενημερώθηκε την 1η Μαΐου 2020 και καλύπτει όλες της δημοσιευμένες έρευνες, παρουσιασμένες σε οκτώ κατηγορίες.

https://crsreports.congress.gov/Content/html/covid19.html

Η βιοηθική διάσταση της ατομικής ευθύνης όσον αφορά τον κορωναϊό από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής. 

https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/bioethica

Η Statista είναι μια διαδικτυακή πύλη στατιστικών στοιχείων, η οποία συγκεντρώνει δεδομένα, κυρίως οικονομικού ενδιαφέροντος, από διάφορα ερευνητικά ιδρύματα και επίσημα στατιστικά στοιχεία και διαθέτει γραφήματα και εργαλεία ελέγχου στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά. Στατιστικά και δεδομένα για τον Covid-19 διατίθενται δωρεάν στον παρακάτω σύνδεσμο.
 
https://www.statista.com/topics/5994/the-coronavirus-disease-covid-19-outbreak/

Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου ενημερώνει το κοινό της για τους τρόπους πρόσβασης σε ελεύθερη, αξιόπιστη επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με τον Covid-19 και την αποφυγή των fakenews.

https://www.eef.edu.gr/el/to-idryma/menoumeasfaleis/covid-19/

Δίκτυο επιδημιολόγων που συγκεντρώνουν εβδομαδιαίες αναφορές θανάτων όλων των αιτιών και από τα 24 κράτη-μέλη της Ευρώπης. Αναφέρονται σε 350 εκατομμύρια ανθρώπους.

www.euromomo.eu/

Η Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος δημοσίευσε πρόσφατα το τελευταίο τεύχος της online έκδοσής της Βιβλιογραφία (αρ. 54, Ιαν.-Μάρ. 2020) με θέμα "Η πανδημία Covid-19 και η οικονομία". Το τεύχος περιλαμβάνει δημοσιεύσεις σε ηλεκτρονική μορφή από τις συνδρομητικές πηγές της Βιβλιοθήκης και από ελληνικούς και διεθνείς ιστοχώρους, ελεύθερα προσβάσιμους στο διαδίκτυο, με έμφαση στην οικονομική διάσταση της πανδημίας.

Η πανδημία Covid-19 και η οικονομία

Το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Ο κόσμος μετά τον Covid-19» την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020 και ώρα 19:00, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Ξενοφώντα Κοντιάδη, «Πανδημία, βιοπολιτική και δικαιώματα» (εκδ. Καστανιώτη, 2020).

https://www.youtube.com/watch?v=6RP9zvtSZL4

Tο 40ο τεύχος της σειράς "Δημογραφικά Νέα" του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Παν. Θεσσαλίας (ΕΔΚΑ) με θέμα: «Η θνησιμότητα από τον Covid-19 στην Ελλάδα και στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες» είναι διαθέσιμο στην ενότητα "Νέα" του δικτυακού  τόπου www.e-demography.gr.

Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τον Covid-19:

http://www.oecd.org/coronavirus/en/ 

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) είναι η ειδικευμένη οργάνωση του ΟΗΕ που επιδιώκει την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων.

COVID-19 and the world of work 

Country policy responses

REALM Project: Έρευνα αντοχής του SARS CoV-2 σε βιβλία και άλλα υλικά βιβλιοθηκών, αρχείων, μουσείων.

https://library.ionio.gr/gr/news/15223/

Μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που είναι η επικεφαλής υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά την επιστημονική πληροφόρηση για τον κορονοϊό και τη δημόσια υγεία, τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, οι επιτόπου αποστολές, υπηρεσίες, τα ταμεία και τα προγράμματα του Οργανισμού παρέχουν πληροφόρηση στον τομέα αρμοδιότητάς τους. 

Το έργο των Ηνωμένων Εθνών κατά του κορωνοϊού

Με άμεση αντίδραση στην κρίση υγείας που πλήττει την υφήλιο, κυκλοφόρησε από τους συναδέλφους της Βουλής των Ελλήνων η έκδοση " Ηγεσία, Πολιτική και Κορωνοϊος:  η πρώτη αντίδραση σε οκτώ χώρες". Συγγραφείς ο π. Γενικός Γραμματέας της Βουλής Αθανάσιος Παπαϊωάννου και νυν Αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ και η δρ Κοινοβουλευτικού Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών Βαρβάρα Γεωργοπούλου.

Α. Παπαϊωάννου/Β. Γεωργοπούλου, Ηγεσία, Πολιτική και Κορωνοϊός, 2020

Το έργο Digital Resistance χρηματοδοτείται από το κοινό πρόγραμμα για το Δημοκρατικό και Ενταξιακό Σχολικό Πολιτισμό σε Λειτουργία  (Democratic and Inclusive School Culture in Operation–DISCO) του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

https://digi-res.eu/el/ 

Εργαλειοθήκη του Commonwealth Parliamentary Association (CPA) για κοινοβούλια και νομοθετικά σώματα της Κοινοπολιτείας σχετικά με την πανδημία COVID-19 (Coronavirus) και για την επίτευξη κοινοβουλευτικής δημοκρατίας

CPA Toolkit for Commonwealth Parliaments and Legislatures on the COVID-19 (Coronavirus) pandemic and delivering parliamentary democracy

Ραπτάρχης: «Ειδική Διοικητική Κωδικοποίηση νομοθεσίας κατεπειγόντων μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 και αντιμετώπισης σχετικών προβλημάτων»

ΠANΔΕΚΤΗΣ Κατεπειγόντων Ρυθμιστικών Μέτρων

Περί της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε περίοδο πανδημίας: Μία ηθικο-συνταγματική θεώρηση, Φερενίκη Παναγοπούλου-Κουτνατζή

https://www.epoliteia.gr/e-books/

 


 

Άρθρα και Βιβλιογραφία 

Στην υποενότητα αυτή παρουσιάζονται άρθρα έγκριτων επιστημονικών περιοδικών και εκδοτικών οίκων τα οποία ενημερώνονται άμεσα για την εξέλιξη των ερευνών και των ευρημάτων στο θέμα του κορωναϊού και προσφέρουν ανοικτή πρόσβαση. Τα περιοδικά και οι εκδοτικοί οίκοι παρουσιάζονται εδώ με αλφαβητική τάξη. 

British Medical Journal   https://www.bmj.com/coronavirus

Cambridge University Press https://www.cambridge.org/about-us/covid-19/

Elsevier   https://www.elsevier.com/connect/coronavirus-information-center

IEEE  https://ieeexplore.ieee.org

National Geographic https://www.nationalgeographic.com/science/coronavirus-coverage/ 

New England Journal of Medicine    https://www.nejm.org/coronavirus

Oxford Academic Journal   https://academic.oup.com/journals/pages/history_of_outbreaks

SAGE https://journals.sagepub.com/coronavirus

Springer Nature   https://www.springernature.com/gp

Taylor and Francis   https://taylorandfrancis.com/coronavirus/#

The Lancet Journal    https://www.thelancet.com/coronavirus

Wiley Online Library    https://novel-coronavirus.onlinelibrary.wiley.com/

 

History Lessons for Managers Coping With Impact of COVID-19

JSTOR https://www.about.jstor.org/covid19/free-covid-19-articles/

 


 

Κοινοβουλευτικά:

Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων έχει ως σκοπό την προβολή και ανάδειξη του θεσμού και του έργου του Κοινοβουλίου με αμεσότητα, σαφήνεια και λειτουργικότητα. Στην αρχική σελίδα της Πύλης, τίθεται το πλαίσιο εντός του οποίου διαχέεται το πλήθος της πληροφορίας που αναζητεί ο επισκέπτης.

https://www.hellenicparliament.gr/

Στην ενότητα αυτή παρατίθενται κείμενα ή αποσπάσματα διεθνών συμβάσεων ιστορικής σημασίας για την ίδρυση και εξέλιξη του Ελληνικού Κράτους.

https://www.mfa.gr/to-ypourgeio/diethneis-symvaseis

Ενιαία ψηφιακή πύλη της δημόσιας διοίκησης όπου πολίτες και επιχειρήσεις μπορούν να βρουν τις ψηφιακές υπηρεσίες που θέλουν εύκολα και γρήγορα.

https://www.gov.gr/

Ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

http://www.parliament.cy/

Το EUR-Lex είναι η διαδικτυακή πύλη για πρόσβαση στο δίκαιο της ΕΕ. Παρέχει επίσημη και ολοκληρωμένη πρόσβαση στα νομικά έγγραφα της ΕΕ. Είναι διαθέσιμο σε όλες τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ και επικαιροποιείται καθημερινά.

https://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=el

Η Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια διοργανική υπηρεσία που εκδίδει τις εκδόσεις των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE). Οι εκδόσεις αυτές είναι διαθέσιμες για το κοινό σε ψηφιακή μορφή.

https://op.europa.eu/el/web/general-publications/publications

Μηχανή αναζήτησης που οδηγεί σε παγκόσμιο εντοπισμό επιλεγμένων πηγών που περιλαμβάνουν κοινοβουλευτικές πληροφορίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Γκάνα.

https://informationatwork.eu/parliamentary-research-publications-in-english-topical-search-engines2/

Μηχανή αναζήτησης που καλύπτει κοινοβουλευτικές ερευνητικές δημοσιεύσεις που αφορούν τα κοινοβούλια της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας, καθώς και το σύνολο των γερμανόφωνων δημοσιεύσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

https://informationatwork.eu/parliamentary-research-publications-in-german-single-search-beta/

Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) περιλαμβάνει τα βιβλία, τα έγγραφα, τις στατιστικές του οργανισμού και αποτελεί την πύλη για την ανάλυση και τα δεδομένα του ΟΟΣΑ.

https://www.oecd-ilibrary.org/

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (United Nations Digital Library). Εξερευνήστε έγγραφα του ΟΗΕ, δεδομένα ψηφοφοριών, ομιλίες, δημοσιεύσεις ανοιχτής πρόσβασης, και άλλες εκδόσεις του ΟΗΕ.

https://digitallibrary.un.org/

Ψηφιακή βιβλιοθήκη εγγράφων που σχετίζονται κυρίως με το δίκαιο, την ιστορία και τη διπλωματία. Το Avalon Project είναι μέρος της Βιβλιοθήκης Lillian Goldman Lawman της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Yale.

https://avalon.law.yale.edu/

Open Library of Humanities (OLH). Πλατφόρμα περιοδικών ανοικτής πρόσβασης. Βασική παράμετρος της πλατφόρμας είναι ότι δεν επιβάλλονται χρεώσεις για τη δημοσίευση. Συμμετέχουν και τα μέλη του ΣΕΑΒ

https://www.openlibhums.org/

Διαρκής Κώδικας Νομοθεσίας – Ραπτάρχης

https://www.secdigital.gov.gr/e-themis/ 


 

Βιβλιογραφικά:

Η ενότητα αυτών των συνδέσμων οδηγεί σε φορείς που προσφέρουν σε ψηφιακή μορφή βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, χειρόγραφα και έγγραφα.

Πρόσβαση σε εκδόσεις του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

https://foundation.parliament.gr/

Μέσω της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος δίνεται η δυνατότητα αναζήτησης - με κριτήρια τον συγγραφέα/αρθρογράφο, τον τίτλο του άρθρου, την ημερομηνία δημοσίευσης/έκδοσης του φύλλου, λέξεις-κλειδιά.

http://efimeris.nlg.gr/ns/main.html

Πλατφόρμα Ψηφιακών Συλλογών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

https://digitalcollections.nlg.gr/nlg-repo/dl/el/browse

Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών περιέχει περίπου 1.000 τίτλους βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων και χειρόγραφων της συλλογής της. Τουλάχιστον 320.000 σελίδες σπάνιου υλικού διατίθενται ελεύθερα στους ενδιαφερόμενους χρήστες.

http://www.academyofathens.gr/el/library/digital

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η βάση δεδομένων εμπλουτίζεται διαρκώς με τα καινούρια δημοσιεύματα της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

http://dlib.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE

Το δυναμικό σύστημα διαχείρισης αρχειακών δεδομένων @ρχειομνήμων παρέχει τη δυνατότητα περιήγησης στις αρχειακές συλλογές των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

http://arxeiomnimon.gak.gr/

Ο ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ περιλαμβάνει σημαντικές ψηφιακές συλλογές ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Πρόκειται για συλλογές από τα Ινστιτούτα Νεοελληνικών Ερευνών, Βυζαντινών Ερευνών, και Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος, που ψηφιοποιήθηκαν και διατίθενται ψηφιακά από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

https://www.heal-link.gr/

Μέσω αυτής της διαδικτυακής πύλης τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών έχουν πρόσβαση σε πλήρες κείμενο ηλεκτρονικών κυρίως περιοδικών και βιβλίων και σε βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων.

http://pandektis.ekt.gr

Οι συλλογές που συσσωρεύει το OpenArchives.gr προέρχονται από έγκριτους φορείς από την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ, ερευνητικά κέντρα, επιστημονικές εταιρείες, δημόσιες βιβλιοθήκες και ιδρύματα.

https://www.openarchives.gr/

Η Ανέμη προσφέρει στον χρήστη του διαδικτύου μια πλούσια συλλογή βιβλιογραφικών πληροφοριών, ψηφιοποιημένων βιβλίων και άρθρων με έμφαση στο Νεοελληνικό πολιτισμό. Δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2006 από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης.

https://anemi.lib.uoc.gr

Ιστοσελίδα του Μουσείου Τύπου Πάτρας με σημαντικότατα εκθέματα, όπως εφημερίδες από το 1815 έως σήμερα περισσότερων των 1000 διαφορετικών τίτλων, που καλύπτουν όχι μόνο την Πάτρα αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα .

http://www.mouseiotipou.gr

H ηλεκτρονική έκδοση του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού περιλαμβάνει ευρύ πολιτισμικό υλικό στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη.

http://www.snhell.gr/

Ψηφιοποιημένα λογοτεχνικά περιοδικά  «Νέα Εστία», «Οδός Πανός», «Πλανόδιον», «Περίπλους», «Το Δέντρο» και «Η Λέξη»από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).

http://www.ekebi.gr

Σύνδεσμος με βιβλία ανοικτής πρόσβασης (κυρίως στα γαλλικά) σχετικά με τις γυναίκες, το φύλο και τη σεξουαλικότητα.

https://books.openedition.org/742

Το Αποθετήριο «Κάλλιπος» είναι ένας ιστοτόπος συλλογής συγγραμμάτων, βοηθημάτων και μαθησιακών αντικειμένων, που καλύπτει όλο το φάσμα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. 

https://repository.kallipos.gr/

Ο επίσημος ιστότοπος της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών, που έχει ως σκοπό τη μελέτη και τη διάδοση του έργου του Σκιαθίτη συγγραφέα.

http://papadiamantis.net/

H «Πύλη για την ελληνική γλώσσα και τη γλωσσική εκπαίδευση» είναι διαδικτυακό περιβάλλον που σχεδιάστηκε για λογαριασμό του ΥΠΕΠΘ με προδιαγραφές εθνικής Πύλης για την ελληνική γλώσσα και υλοποιήθηκε από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (2004-2006).

http://www.greek-language.gr

Βιβλιολογικό Εργαστήρι «Φίλιππος Ηλιού».

https://www.benaki.org/

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου παρέχουν ελεύθερη πρόσβαση σε 458 τίτλους (25.648 τεύχη) σπάνιων ελληνικών περιοδικών του 19ου και του 20ού αιώνα -ορισμένοι εξ αυτών μοναδικά αποκτήματα της Βιβλιοθήκης του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του ΜΙΕΤ-

https://lekythos.library.ucy.ac.cy/handle/10797/12942

Ηλεκτρονικό Περιοδικό Δημοσίου Δικαίου, Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου: Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου

https://www.epoliteia.gr/e-books/


 

Βιβλιοθήκες:

Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λεβαδείας.

http://ebooks.liblivadia.gr/liblivadia/

Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών.

http://ebooks.serrelib.gr/serrelib/

Η ψηφιακή συλλογή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας περιλαμβάνει: βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, καρτ-ποστάλ, βίντεο και φωτογραφίες που περιγράφουν την ζωή και την ανάπτυξη της περιοχής καθώς επίσης Χειρόγραφα, Παλαίτυπα και Χάρτες που εκτείνονται χρονικά από τον 11ο-αρχές 20ου αι.

http://medusa.libver.gr/jspui/?locale=el

Συλλογή ψηφιοποιημένων τεκμηρίων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου.

https://www.heraklion.gr/vikelaia/index_gr.html

Ψηφιοποιημένο Αρχείο του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας.

http://eib.xanthi.ilsp.gr/gr/

Μέσω της σελίδας αυτής δίνεται πρόσβαση στις τέσσερις (4) βασικές διαδικτυακές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για το Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και σε πάνω από 18.000 Ψηφιακούς Ανοιχτούς Εκπαιδευτικούς Πόρους, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

https://dschool.edu.gr/dschool2-project/services/ 

Μέσω της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης, δίνεται η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης του κειμένου κυρίως σε υλικό που αφορά το διαχρονικό επιστημονικό και εκδοτικό έργο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και των Ελλήνων μηχανικών.

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/library/digitalLibrary

Η Europeana ή Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη είναι η ψηφιακή πλατφόρμα της Ευρώπης για την πολιτιστική κληρονομιά και παρέχει πρόσβαση σε περισσότερα από 50 εκατομμύρια ψηφιακά αρχεία προερχόμενα από περισσότερες από 3.700 βιβλιοθήκες, μουσεία και αρχειοθήκες της Ευρώπης.

https://www.europeana.eu/en

Η Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" διαθέτει 40 Αρχεία Συνθετών, Καλλιτεχνών και Δασκάλων που χαρακτηρίζονται πλέον ως ιστορικά, εφ' όσον δεν έχουν πια υπηρεσιακό χαρακτήρα αλλά χρησιμοποιούνται για ερευνητικούς σκοπούς. Περιηγηθείτε στα Αρχεία που έχουν ψηφιοποιηθεί μέσα από τις Ψηφιακές Συλλογές της Βιβλιοθήκης. Ο Νέος Κατάλογος της Μουσικής Βιβλιοθήκης βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από τις 18 Μαρτίου 2020.

https://mmb.org.gr/el/digital-collections

Η Βιβλιοθήκη του ΕΚΔΔΑ εξειδικεύεται σε όλα τα σχετιζόμενα με τη Δημόσια Διοίκηση γνωστικά πεδία και επιστημονικά αντικείμενα

https://www.ekdd.gr/

Αποθετήριο Μελετών - Ερευνών Δημοσίου (Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης).

http://resources.ekdd.gr/knowledge/ 

Mια ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια για την ιστορία και το περιεχόμενο των βιβλιοθηκών όλου του κόσμου από την αρχαιότητα έως σήμερα (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου).

https://www.aboutlibraries.gr/

ΛΗΚΥΘΟΣ (Λημματολόγιο Ηλεκτρονικών ΚΥπριακών Θεματικά Οργανωμένων Συλλογών),  η νέα στέγη των Ψηφιακών συλλογών και του Ιδρυματικού Αποθετηρίου της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

https://lekythos.library.ucy.ac.cy/


 

Βιβλιοθηκονομικά:

Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

https://network.nlg.gr/library/

Τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

https://www.heal-link.gr

Χάρτης με τους φορείς που χρησιμοποιούν openABEKT από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

https://www.openabekt.gr/el/users

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης με αναζήτηση σε 72 βάσεις δεδομένων

http://www.ekt.gr/library

Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών

https://www.didaktorika.gr/eadd/

Το Αποθετήριο Ήλιος αποτελεί υποδομή οργανωμένου ψηφιακού περιεχομένου που παρέχει ανοικτή διαδικτυακή πρόσβαση στο πλούσιο επιστημονικό έργο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

http://helios-eie.ekt.gr/EIE/?locale=el

Βιβλιοθήκη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

http://www.dsalib.gr/

Εθνικό Ευρετήριο Αρχείων (Γενικά Αρχεία του Κράτους)

https://greekarchivesinventory.gak.gr/index.php/

Ευρωπαϊκή Πύλη Αρχείων

https://www.archivesportaleurope.net/el

Διεθνές Συμβούλιο Αρχείων (International Council of Archives - ICA)

https://www.ica.org/en

 

 

Copyright 2025 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω