Search
Search ×
Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024

Εκθέσεις

H έκθεση "Το Κυβερνείο της Αίγινας υποδέχεται και πάλι τον Ιωάννη Καποδίστρια" παρατείνεται έως τις 31/08/2021

H έκθεση "Το Κυβερνείο της Αίγινας υποδέχεται και πάλι τον Ιωάννη Καποδίστρια" παρατείνεται έως τις 31/08/2021

Αίγινα 23 Μαΐου 2021

 

Παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, πραγματοποιήθηκαν στην Αίγινα, στον χώρο του Κυβερνείου του Ιωάννη Καποδίστρια, τα εγκαίνια της έκθεσης της Βουλής, με τίτλο '' Το Κυβερνείο της Αίγινας υποδέχεται και πάλι τον Ιωάννη Καποδίστρια''. Στην εκδήλωση παρέστησαν η Προέδρος της Εθνικής Επιτροπής 2021 κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστας Κατσαφάδος, ο Γραμματέας του Μέρα25 κ. Γιάνης Βαρουφάκης και οι βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Νίκος Μανωλάκος  (Α΄ Πειραιά και Νήσων) και Γιώργος Βαγιωνάς (Χαλκιδικής).

«Σήμερα τιμούμε έναν άνθρωπο, ο οποίος και μεγάλωσε την Ελλάδα και τη στερέωσε κι έβαλε τις βάσεις του τι είμαστε σήμερα. Τιμώντας τον Καποδίστρια σήμερα, εδώ, τιμούμε την προσήλωσή μας στην ιστορική ματιά της ζωής μας, τιμούμε την προσήλωσή μας προς ανθρώπους που μπορούμε και οφείλουμε να τους διακρίνουμε, που αγαπούν την πατρίδα και αφοσιώνονται σ’ αυτή και αποφασίζουμε να δικαιώνουμε τέτοιες φυσιογνωμίες, όχι 200 χρόνια μετά, αλλά -ει δυνατόν- ταυτόχρονα με τη ζωή τους. Αυτό θα ήταν το μέγιστο όφελος για τη χώρα» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής εγκαινιάζοντας την έκθεση για τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο κ. Τασούλας ανέδειξε κατά την ομιλία του διαφορετικές πτυχές της ιστορικής πορείας, της ζωής, της αγάπης και της αφοσίωσης του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας προς την πατρίδα, επισημαίνοντας πως «είναι άδικο για τη χώρα, η δικαίωση των πράξεων να έρχεται μετά από δεκαετίες ή εκατονταετίες. Πρέπει όλοι να προσπαθούμε να φέρουμε κοντά τη συγκυρία με την Ιστορία και να φερόμεθα ως ιστορικά όντα και όχι ως συγκυριακά, γιατί εμείς χάνουμε, όταν η συγκυρία μας οδηγεί στο να δολοφονούμε τον Καποδίστρια και να τον τιμούμε 190 χρόνια μετά». Πρόσθεσε, ωστόσο, ο Πρόεδρος της Βουλής ότι «δεν επιτυγχάνεται εύκολα αυτό, δεν μπορείς να απαιτείς να σκέφτεται ο καθημαγμένος καθημερινός άνθρωπος την Ιστορία. Οι ηγεσίες όμως οφείλουν να του παρουσιάζουν την πλευρά της Ιστορίας».

Αναφερόμενος στη στάση που επικρατεί σήμερα έναντι όσων ασχολούνται με τα δημόσια πράγματα, ο κ. Τασούλας σημείωσε: «Σήμερα δεν πιστεύουμε σε τίποτε. Είμαστε καχύποπτοι, νομίζουμε ότι όσοι ασχολούνται με τα κοινά, ασχολούνται για τον εαυτό τους. Και σπάνια πιστεύουμε πως κάποιος που ανακατεύεται με τα κοινά, με τα δημόσια πράγματα, δεν είναι ανιδιοτελής. Όλη αυτή λοιπόν η δυσπιστία, όλη αυτή η αποστασιοποίηση δεν επιτρέπει σε αξιόλογους ανθρώπους, σε αφοσιωμένους ανθρώπους, σε ανθρώπους της αυταπάρνησης, να γοητευθούν απ’ τον δημόσιο βίο. Και γοητεύονται περισσότερο, σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο, άνθρωποι που είναι διακονιάρηδες δημοσιότητος, άνθρωποι που ανταμείβονται απ’ αυτό, γιατί κι εμείς οι ίδιοι ως πολίτες έχουμε υποκύψει στη γοητεία της εικόνας και δεν έχουμε αναδείξει την πρωταρχία της σημασίας των όσων έλεγε ο Καποδίστριας για τη μαρτυρία των πράξεων».

Να σημειωθεί πως ο επισκέπτης της έκθεσης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει άγνωστες πτυχές της πολιτικής και διπλωματικής διαδρομής του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, από την εποχή της υπηρεσίας του στη ρωσική Αυλή μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του και την τραγική δολοφονία του στο Ναύπλιο, την 27η Σεπτεμβρίου του 1831. Το πλούσιο υλικό προέρχεται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, αλλά και από το αρχείο πολιτικών εγγράφων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Ταυτοχρόνως ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να βιώσει την ατμόσφαιρα της εποχής, κατά την οποία ο Ιωάννης Καποδίστριας θεμελίωσε από την Αίγινα το Ελληνικό Κράτος και τους θεσμούς του, καθώς ο γνωστός ζωγράφος και σκηνογράφος της Βουλής των Ελλήνων κ. Γιάννης Μετζικώφ, εκτός από την επιμέλεια της έκθεσης, έχει διαμορφώσει τον εσωτερικό χώρο με το γραφείο του Α΄ Κυβερνήτη της Νεότερης Ελλάδας.  Στην επιμέλεια της έκθεσης συνέβαλε η ιστορικός κυρία Άντζελα Καραπάνου, ενώ τη γενική επιμέλεια είχε η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής, κυρία Έλλη Δρούλια.

Η εν λόγω εκδήλωση της Επιτροπής του Δήμου Αίγινας, συμπεριλαμβανομένης και της έκθεσης, χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τη Βουλή των Ελλήνων.

  • Επισυνάπτεται πλήρης απομαγνητοφώνηση της ομιλίας του Προέδρου της Βουλής, κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, στα εγκαίνια της έκθεσης.

 

 H έκθεση "Το Κυβερνείο της Αίγινας υποδέχεται και πάλι τον Ιωάννη Καποδίστρια" παρατείνεται έως τις 31/08/2021.

Print
4359

Έγγραφα

Copyright 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω