Search
Search ×
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024

Ανακοινώσεις

Η Τέχνη της Ανάγνωσης @ πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο
Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων / Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2024 / Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Η Τέχνη της Ανάγνωσης @ πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής οργανώνει για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο 2024 έως τον Ιούνιο 2025 μηνιαίο επιμορφωτικό σεμινάριο για τη λογοτεχνική ανάγνωση.

 

Εισηγήτρια του σεμιναρίου είναι η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν να ξεκλειδώνουν τα μυστικά των λογοτεχνικών κειμένων.

 

Αναδεικνύοντας τους τρόπους με τους οποίους ο γενικός αναγνώστης της λογοτεχνίας μπορεί να εμβαθύνει περισσότερο στις χαρές της λογοτεχνικής απόλαυσης, το σεμινάριο φιλοδοξεί να συμβάλει στη δημιουργία ενεργητικότερων αναγνωστών. Απευθύνεται, δηλαδή, σε λογοτεχνικούς αναγνώστες που θέλουν να είναι πιο δημιουργικοί και να ανακαλύπτουν επιπλέον δυνατότητες των λογοτεχνικών βιβλίων που διαβάζουν.

 

Οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να είναι φιλόλογοι -χωρίς φυσικά να αποκλείονται οι φιλόλογοι και οι εκπαιδευτικοί κάθε ειδικότητας- ή να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις. Απαραίτητη είναι μόνο η αγάπη για το διάβασμα και η διάθεση για νέους προβληματισμούς και εξερευνήσεις.

 

Ενδεικτικά οι θεματικές ενότητες του σεμιναρίου είναι οι ακόλουθες:

―Η τέχνη της αφήγησης, η μαγεία της ανάγνωσης και ο δημιουργικός αναγνώστης.

―Η λογοτεχνία ως πράξη επικοινωνίας μεταξύ συγγραφέα και αναγνώστη. Το ζήτημα του γούστου.

―Οι «κλασικοί»: Γιατί τους δίνουμε αυτό το όνομα; Τι μας προσφέρουν;

―Η  «αλήθεια» και οι αλήθειες του κόσμου στα έργα μυθοπλασίας: ρεαλισμός, αληθοφάνεια, λοξή ματιά.

―Ποιος μιλάει; Οι αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο: ο λόγος της ιστορίας και ο λόγος της  μυθοπλασίας.

―Το μυθιστόρημα ως σκηνή δικαστηρίου: μυθοπλασία και ηθική.

―Η λογοτεχνία της ανατροπής: Ειρωνεία, σάτιρα, γκροτέσκο, φανταστικό, μαγικός ρεαλισμός, δυστοπία, science fiction.

―Η λογοτεχνία και η πρόσληψή της: κριτική απόσταση ή ενσυναίσθηση;

 

Στο σεμινάριο θα χρησιμοποιηθούν κείμενα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων σε μετάφραση, παλαιότερων και σύγχρονων (διηγήματα και μικρά αποσπάσματα από μυθιστορήματα). Τα κείμενα θα αποστέλλονται στους συμμετέχοντες σε επαρκή χρόνο πριν από κάθε συνάντηση.

 

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στο κτήριο της Βιβλιοθήκης της Βουλής στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο (Λένορμαν 218, Κολωνός), ημέρα Τετάρτη, ώρες 18:00-20:00, στις ακόλουθες ημερομηνίες:

27.11.2024,  18.12.2024,  29.1.2025,  26.2.2025,  26.3.2025,  30.4.2025. 28.5.2025,  26.6.2025.

 

Αιτήσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση kapnergostasio-draseis@parliament.gr  (ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας).

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 510 2309 και 210 510 2603.

 

Η αίτηση αποτελεί και δέσμευση για την παρακολούθηση ολόκληρου του σεμιναρίου, για το οποίο θα δοθεί μετά την ολοκλήρωσή του και βεβαίωση συμμετοχής. Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν.

Στην αίτηση σημειώστε ονοματεπώνυμο, κινητό τηλέφωνο, ανώτερο τίτλο σπουδών και επαγγελματική απασχόληση (σε περίπτωση συνταξιούχων, σημειώστε την προηγούμενη επαγγελματική απασχόληση).

 

Print
299
Copyright 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω