Search
Search ×

Πρακτικά Συνεδριάσεων

«Ἡ Φυλακή-Ταξιδιωτικές Σημειώσεις»
Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων / Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 / Κατηγορίες: Εκδόσεις

«Ἡ Φυλακή-Ταξιδιωτικές Σημειώσεις»

Λασσάνης, Γεώργιος. 2022. «Ἡ Φυλακή-Ταξιδιωτικές Σημειώσεις», Έκδοση από τα αυτόγραφα, εισαγωγή και σχόλια Ίλια Χατζηπαναγιώτη-Sangmeister. Αθήνα: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων

 

Ο Κοζανίτης Γεώργιος Λασσάνης (1793-1870), δραματικός συγγραφέας, Φιλικός και Ιερολοχίτης, έλαβε μέρος στην Ελληνική Επανάσταση στη Μολδοβλαχία στο πλευρό του Αλέξανδρου Υψηλάντη και μοιράστηκε μαζί του τα χρόνια του εγκλεισμού στις αυστριακές φυλακές (1821-1827). Φτάνοντας στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 1828, συμμετείχε στις τελευταίες μάχες της Επανάστασης. Από το 1835 και εξής κατέλαβε ανώτατα αξιώματα στο νεοπαγές ελληνικό κράτος – με επιφανέστερο εκείνο του Υπουργού Οικονομικών. Με τη διαθήκη του θεσμοθέτησε τον Λασσάνειο θεατρικό διαγωνισμό (1889-1910).

 

Η πολυσχιδής δράση του Γεωργίου Λασσάνη, το θεατρικό, λογοτεχνικό και ιστοριογραφικό έργο του αποτυπώνονται εν πολλοίς στο αρχείο του, το οποίο απόκειται στις Ειδικές Συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής και έχει ήδη αποδώσει το 2018 την έκδοση Έκθεσις περί Ληστείας (σε επιμέλεια Στ. Κουτρουβίδη). Η παρούσα έκδοση αναδεικνύει δύο άλλα αυτόγραφα του Λασσάνη, τα έργα του «Ἡ Φυλακή» και «Ταξιδιωτικές Σημειώσεις», σε εισαγωγή, σχολιασμό και επιμέλεια της Ίλιας Χατζηπαναγιώτη-Sangmeister. Πρόκειται, αντιστοίχως, για έναν ποιητικό κύκλο και για σημειώσεις που γράφτηκαν από τον Δεκέμβριο του 1827 έως τον Ιούλιο του 1828, κατά τη διάρκεια της παραμονής του Λασσάνη στη Βιέννη και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, μέσω της νοτιοδυτικής Γερμανίας και της Γαλλίας στην Ελλάδα.

 

Όπως σημειώνει η κ. Ίλια Χατζηπαναγιώτη-Sangmeister «Το πρώτο εμπλουτίζει το σώμα της ελληνικής λογοτεχνίας του Ρομαντισμού, ενώ η έκδοση των "Ταξιδιωτικών Σημειώσεων" προσκομίζει ένα σπάνιο τεκμήριο για την εξέλιξη του αυτοβιογραφικού λόγου στην ελληνική γραμματεία, καθώς και σημαντικές πληροφορίες για τα φιλελληνικά δίκτυα, τη λειτουργία και τον πολιτικό ρόλο τους. Το "Βιογραφικό και φιλολογικό σχεδίασμα" που συνοδεύει την έκδοση αξιοποιεί πηγές από ελληνικές και γερμανικές βιβλιοθήκες και αρχεία, για να ανασυστήσει την πορεία του Λασσάνη από την Κοζάνη στην Κεντρική Ευρώπη (Πέστη, Λειψία), στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες (Ιάσιο, Βουκουρέστι) και στη Ρωσία (Μόσχα, Οδησσός), να διερευνήσει τον χρόνο, τις συνθήκες συγγραφής, τις ιδεολογικές και αισθητικές καταβολές των έργων του, την πολιτική ιδεολογία του Κοζανίτη Φιλικού και τη σχέση του με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, τη συμμετοχή του στην Επανάσταση, τις επαφές του με Γερμανούς και Γάλλους φιλέλληνες και τη δράση του στο νεοπαγές ελληνικό κράτος».

 

Η έντυπη έκδοση διατίθεται μέσω της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων κατόπιν σχετικού αιτήματος στο reference@parliament.gr, ενώ σύντομα θα είναι προσβάσιμη και σε ψηφιακή μορφή στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης.

Print
4529
Copyright 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω