Search
Search ×
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ελληνική Επανάσταση του 1821

«The Glory that is Greece / Η Δόξα που είναι η Ελλάδα»

«The Glory that is Greece / Η Δόξα που είναι η Ελλάδα»

Σκίτσα και γελοιογραφίες από τον βρετανικό τύπο για το Έπος του '40

Η έκθεση με τίτλο «The Glory that is Greece / Η Δόξα που είναι η Ελλάδα» παρουσιάζει εκατόν τρία (103) σκίτσα και γελοιογραφίες με θέμα την ιταλο-γερμανική επίθεση στην Ελλάδα, που δημοσιεύθηκαν κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 1940 - Δεκεμβρίου 1941 σε σαράντα (40) βρετανικές εφημερίδες μεταξύ των οποίων οι Daily Mirror, News of the World, Daily Express, Yorkshire Observer, Birmingham Gazette, Newcastle Evening Chronicle. Εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα και φιλοξενείται στις προθήκες στον νότιο διάδρομο του ισογείου του Μεγάρου της Βουλής.

Μέσα από τα σκίτσα και τις γελοιογραφίες του διεθνούς Τύπου για την Ελλάδα του 1940-41 καταδεικνύεται η ξεχωριστή θέση που η χώρα μας και ο λαός μας «κατέκτησαν» στη διεθνή κοινή γνώμη, με τον ηρωικό και πάνδημο αγώνα απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό. Όπως αποτυπώνεται και στον τίτλο της έκθεσης Τhe Glory that IS Greece, που αναπαράγει μια επαναλαμβανόμενη στις γελοιογραφίες της εποχής φράση, συνδέοντας την Αντίσταση των Ελλήνων κατά των δυνάμεων του Άξονα με το αρχαιοελληνικό κλέος, το κλίμα θαυμασμού και υποστήριξης προς το «ένδοξο» ελληνικό Έπος του ’40 είναι διάχυτο.

Την έκθεση επιμελήθηκε η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων. Τα τεκμήρια της Έκθεσης έχουν αντληθεί από την προσωπική συλλογή γελοιογραφιών και σκίτσων του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα, την οποία ευγενώς δώρισε προς τη Βιβλιοθήκη της Βουλής τον Ιούνιο του 2022. 

Print
1898
Copyright 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω