Search
Search ×
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024

Κοινοβουλευτική Συλλογή

Στην πλούσια κοινοβουλευτική συλλογή της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή:

  • Κανονισμοί της Βουλής και της Γερουσίας
  • ελληνικά συνταγματικά κείμενα 18ου - 20ού αιώνα, επτανησιακά συντάγματα, και συντάγματα του ελληνικού κράτους, από το 1844 έως σήμερα
  • πλήρεις σειρές της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, της Εφημερίδος των Συζητήσεων της Βουλής και των Πρακτικών της Βουλής και της Γερουσίας, Ευρετήρια των Πρακτικών των Εθνοσυνελεύσεων, της Βουλής και της Γερουσίας, Στενογραφημένα Πρακτικά της Συντακτικής Συνέλευσης των Κρητών (1899-1910), Επίσημα Πρακτικά της Βουλής των Κρητών (1903-1910)
  • αρχείο των εισηγητικών εκθέσεων των νομοσχεδίων, από το 1844 έως σήμερα
  • βάση δεδομένων εκλογών, βουλευτών και ευρωβουλευτών 
  • Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τεύχη L και C)

Στη Βιβλιοθήκη λειτουργεί Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ-Europe Direct) με κύριο ρόλο την αποτελεσματική και απρόσκοπτη πρόσβαση των χρηστών σε πηγές έντυπης και ηλεκτρονικής πληροφόρησης για θέματα που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη νομοθεσία, τις πολιτικές και τους θεσμούς της.

Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης

«Χαράγματα μνήμης 1941-1944: Aπό τη συλλογή του Χρήστου Π. Μοσχανδρέου»

«Χαράγματα μνήμης 1941-1944: Aπό τη συλλογή του Χρήστου Π. Μοσχανδρέου»

έκθεση «Χαράγματα μνήμης 1941-1944: Aπό τη συλλογή του Χρήστου Π. Μοσχανδρέου», που αναπτύσσεται σε χώρους της Βίλας Ζωγράφου

Την Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 και ώρα 5.30 μμ, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης θα εγκαινιάσει την έκθεση «Χαράγματα μνήμης 1941-1944: Aπό τη συλλογή του Χρήστου Π. Μοσχανδρέου», που αναπτύσσεται σε χώρους της Βίλας Ζωγράφου. Αρχιτεκτονικό τοπόσημο της περιοχής, καθώς ανήκε στην οικογένεια που έδωσε το όνομά της στον ομώνυμο Δήμο, αποτελεί σήμερα σημαντικό χώρο πολιτισμού.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Βουλή των Ελλήνων και τον Δήμο Ζωγράφου και παρουσιάζει την συλλογή του Ζωγραφιώτη Χρήστου Π. Μοσχανδρέου, η οποία περιλαμβάνει σπάνια εικαστικά και εκδοτικά τεκμήρια που αποτυπώνουν ανάγλυφα την περίοδο της Κατοχής-Αντίστασης-Απελευθέρωσης.  

Στόχος της έκθεσης είναι να αναδειχθεί η καλλιτεχνική παραγωγή που κατέγραψε τα δεινά του ελληνικού λαού τα χρόνια 1941-1944, ενώ παράλληλα λειτούργησε ως ένας τρόπος αντίστασης απέναντι στον κατακτητή.  Σκηνές πείνας, διώξεις, βασανιστήρια, εκτελέσεις, ηρωϊκές στιγμές αντίστασης απεικονίζονται με ρεαλιστικό ή συμβολικό τρόπο σε περισσότερα από 120 χαρακτικά, ζωγραφικά έργα, αφίσες και λευκώματα που δημιουργήθηκαν μέσα στην Κατοχή ή και λίγο αργότερα. Καλλιτέχνες όπως οι Σπύρος Βασιλείου, Κώστας Γραμματόπουλος, Χρήστος Καγκαράς, Αντώνης Κανάς, Βάσω Κατράκη, Γιάννης Κεφαλληνός, Αλέκος Κοντόπουλος, Λουκία Μαγγιώρου, Δημήτρης Μεγαλίδης, Κώστας Πλακωτάρης, Α. Τάσσος είναι οι δημιουργοί έργων υψηλής αισθητικής και ιστορικής αξίας.

Η έκθεση είναι ανοικτή σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να προσεγγίσουν την περίοδο αυτή μέσα από την εικαστική ματιά σπουδαίων καλλιτεχνών που διατήρησαν εικόνες μνήμης.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Νοεμβρίου 2019 και θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή 11 πμ-2 μμ & 6-9 μμ και Σάββατο & Κυριακή 11:00 πμ - 13:00 μμ & 18:00 μμ - 20:00 μμ 

Print
5363
Copyright 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω