Search
Search ×
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024

Κοινοβουλευτική Συλλογή

Στην πλούσια κοινοβουλευτική συλλογή της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή:

  • Κανονισμοί της Βουλής και της Γερουσίας
  • ελληνικά συνταγματικά κείμενα 18ου - 20ού αιώνα, επτανησιακά συντάγματα, και συντάγματα του ελληνικού κράτους, από το 1844 έως σήμερα
  • πλήρεις σειρές της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, της Εφημερίδος των Συζητήσεων της Βουλής και των Πρακτικών της Βουλής και της Γερουσίας, Ευρετήρια των Πρακτικών των Εθνοσυνελεύσεων, της Βουλής και της Γερουσίας, Στενογραφημένα Πρακτικά της Συντακτικής Συνέλευσης των Κρητών (1899-1910), Επίσημα Πρακτικά της Βουλής των Κρητών (1903-1910)
  • αρχείο των εισηγητικών εκθέσεων των νομοσχεδίων, από το 1844 έως σήμερα
  • βάση δεδομένων εκλογών, βουλευτών και ευρωβουλευτών 
  • Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τεύχη L και C)

Στη Βιβλιοθήκη λειτουργεί Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ-Europe Direct) με κύριο ρόλο την αποτελεσματική και απρόσκοπτη πρόσβαση των χρηστών σε πηγές έντυπης και ηλεκτρονικής πληροφόρησης για θέματα που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη νομοθεσία, τις πολιτικές και τους θεσμούς της.

Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης

«Συνδιαλέξεις στη Βιβλιοθήκη της Βουλής», Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022
Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων / Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 / Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

«Συνδιαλέξεις στη Βιβλιοθήκη της Βουλής», Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα (Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022) διάλεξη του Δρος Στάθη Κουτρουβίδη με θέμα «Άγνωστες πτυχές της ζωής του Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου μέσα από το αρχείο του».​

Στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου της δράσης «Συνδιαλέξεις στη Βιβλιοθήκη της Βουλής», τη Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022 και ώρα 19:00, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά η ομιλία του Δρος Στάθη Κουτρουβίδη με θέμα «Άγνωστες πτυχές της ζωής του Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου μέσα από το αρχείο του».

Ποια ήταν η σχέση του Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου με τους Οθωμανούς και ο πραγματικός του ρόλος στο πλαίσιο της Φιλικής Εταιρείας; Ποιο ήταν το περίγραμμα της εθνικής του δράσης; Ποια ήταν η οικονομική σχέση της οικογένειας πριν το ξέσπασμα της Επανάστασης με αυτήν μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους; Η διάλεξη θα προσεγγίσει τον ρόλο του Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου την περίοδο αυτή, μέσα από το ιδιωτικό του αρχείο που απόκειται στις Ειδικές Συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων.

 

 

Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022, 19:00

Στάθης Κουτρουβίδης: «Άγνωστες πτυχές της ζωής του Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου μέσα από το αρχείο του»

Η παρακολούθηση θα γίνει μέσω της πλατφόρμας WebEx και του παρακάτω συνδέσμου:

Σύνδεσμος WebEx 

https://hellenicparliament.my.webex.com/hellenicparliament.my/j.php?MTID=m2fda7f2360429f7ad65be6668d1d7b82

Meeting number (access code): 2361 292 2045

Meeting password: 2qJUX8DGH3f

 


Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα

Ο Στάθης Κουτρουβίδης αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές. Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης στην κοινωνική και οικονομική ιστορία, έλαβε το διδακτορικό δίπλωμα με θέμα «Κοινωνική κυριαρχία και έγγειες σχέσεις στο Νομό Αχαϊοήλιδος τον 19ο αιώνα: Οικονομικές και πολιτιστικές διαστάσεις». Είναι συγγραφέας των βιβλίων: Γενόμενος κάτοχος απεράτων καλλιεργησίμων εκτάσεων, η συγκρότηση της αστικής τάξης στην επαρχία Πατρών κατά τον 19ο αιώνα, εκδόσεις Σμίλη, Αθήνα 2021, Οικογένεια Πετμεζά: το πολλαπλό αποτύπωμά της στο πέρασμα του χρόνου, εκδόσεις Μέλισσα, Αθήνα 2021 και Κανέλλος Δεληγιάννης (τ. 12), Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, Αθήνα 2010. Δίδαξε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το μάθημα «Οικονομίες και Κοινωνίες στα Βαλκάνια και το ελληνικό κράτος από τον 19ο έως τον 20ο αιώνα».

Απασχολείται στο Τμήμα Κοινοβουλευτικών Αρχείων στη Βιβλιοθήκη της Βουλής. Υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος της Μόνιμης Έκθεσης Νίκου Μπελογιάννη. Έχει συγγράψει επιστημονικά άρθρα σε περιοδικά και συμμετέχει σε επιστημονικές εταιρείες. 

Print
2210
Copyright 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω