Search
Search ×
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024

Κοινοβουλευτική Συλλογή

Στην πλούσια κοινοβουλευτική συλλογή της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή:

  • Κανονισμοί της Βουλής και της Γερουσίας
  • ελληνικά συνταγματικά κείμενα 18ου - 20ού αιώνα, επτανησιακά συντάγματα, και συντάγματα του ελληνικού κράτους, από το 1844 έως σήμερα
  • πλήρεις σειρές της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, της Εφημερίδος των Συζητήσεων της Βουλής και των Πρακτικών της Βουλής και της Γερουσίας, Ευρετήρια των Πρακτικών των Εθνοσυνελεύσεων, της Βουλής και της Γερουσίας, Στενογραφημένα Πρακτικά της Συντακτικής Συνέλευσης των Κρητών (1899-1910), Επίσημα Πρακτικά της Βουλής των Κρητών (1903-1910)
  • αρχείο των εισηγητικών εκθέσεων των νομοσχεδίων, από το 1844 έως σήμερα
  • βάση δεδομένων εκλογών, βουλευτών και ευρωβουλευτών 
  • Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τεύχη L και C)

Στη Βιβλιοθήκη λειτουργεί Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ-Europe Direct) με κύριο ρόλο την αποτελεσματική και απρόσκοπτη πρόσβαση των χρηστών σε πηγές έντυπης και ηλεκτρονικής πληροφόρησης για θέματα που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη νομοθεσία, τις πολιτικές και τους θεσμούς της.

Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης

Σύνταγμα - Κατ’ άρθρο ερμηνεία
Anonym / Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2017 / Κατηγορίες: Βιβλιογραφικό δελτίο

Σύνταγμα - Κατ’ άρθρο ερμηνεία

Σύνταγμα - Κατ’ άρθρο ερμηνεία, Επιστημονική Διεύθυνση: Φ. Σπυρόπουλος, Ξ. Κοντιάδης, Χ. Ανθόπουλος, Γ. Γεραπετρίτης, Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Σάκκουλα, 2017

«Με το έργο αυτό ο νομικός κόσμος της χώρας θα έχει για πρώτη φορά στη διάθεσή του μια ολοκληρωμένη ερμηνεία άρθρο προς άρθρο του ισχύοντος ελληνικού Συντάγματος. Το έργο εκτείνεται σε 2.000 σελίδες, με τη συμβολή 60 συγγραφέων προερχόμενων από διάφορους κλάδους της επιστήμης του δικαίου, υπό τη διεύθυνση των Καθηγητών Φ. Σπυρόπουλου, Ξ. Κοντιάδη, Χ. Ανθόπουλου και Γ. Γεραπετρίτη.

Ο σχεδιασμός του έργου περιλαμβάνει τον αναλυτικό σχολιασμό κάθε μεμονωμένου συνταγματικού κανόνα, από το προοίμιο μέχρι το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος, με αναφορά στην ιστορία και τη γένεση των σχετικών συνταγματικών διατάξεων, στη νομοθετική υλοποίησή τους, στη θεωρητική επεξεργασία τους, στην πράξη των συνταγματικών οργάνων, στη συνταγματική νομολογία, συμπεριλαμβανομένης και της νομολογίας του ΕΔΔΑ και του ΔΕΕ, ιδίως στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του «οικονομικού Συντάγματος», λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Με τις προδιαγραφές αυτές η ερμηνεία του Συντάγματος προορίζεται να αποτελέσει ένα έργο αναφοράς για τη θεωρία και την πράξη του ελληνικού δικαίου και για όλους όσους ασχολούνται καθημερινά με αυτό.»

Print
8212
Copyright 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω