Search
Search ×
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2025

Κοινοβουλευτική Συλλογή

Στην πλούσια κοινοβουλευτική συλλογή της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή:

  • Κανονισμοί της Βουλής και της Γερουσίας
  • ελληνικά συνταγματικά κείμενα 18ου - 20ού αιώνα, επτανησιακά συντάγματα, και συντάγματα του ελληνικού κράτους, από το 1844 έως σήμερα
  • πλήρεις σειρές της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, της Εφημερίδος των Συζητήσεων της Βουλής και των Πρακτικών της Βουλής και της Γερουσίας, Ευρετήρια των Πρακτικών των Εθνοσυνελεύσεων, της Βουλής και της Γερουσίας, Στενογραφημένα Πρακτικά της Συντακτικής Συνέλευσης των Κρητών (1899-1910), Επίσημα Πρακτικά της Βουλής των Κρητών (1903-1910)
  • αρχείο των εισηγητικών εκθέσεων των νομοσχεδίων, από το 1844 έως σήμερα
  • βάση δεδομένων εκλογών, βουλευτών και ευρωβουλευτών 
  • Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τεύχη L και C)

Στη Βιβλιοθήκη λειτουργεί Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ-Europe Direct) με κύριο ρόλο την αποτελεσματική και απρόσκοπτη πρόσβαση των χρηστών σε πηγές έντυπης και ηλεκτρονικής πληροφόρησης για θέματα που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη νομοθεσία, τις πολιτικές και τους θεσμούς της.

Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης

Πολιτικός και Επιστημονικός Λόγος, Δημήτρης Θ. Τσάτσος
Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων / Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 / Κατηγορίες: Βιβλιογραφικό δελτίο

Πολιτικός και Επιστημονικός Λόγος, Δημήτρης Θ. Τσάτσος

e-ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ISBN: 978-618-80021-5-9

Παρουσίαση:

Το βιβλίο του Δημήτρη Θ. Τσάτσου Πολιτικός και Επιστημονικός Λόγος ανήκει σε μία κατηγορία επιστημονικού λόγου σχετικά υποβαθμισμένη στην Ελλάδα. Πρόκειται για τις «διαλέξεις» σκεπτόμενων ανθρώπων, οι οποίες διατηρούν τον χαρακτήρα του προφορικού λόγου και για τούτο διακρίνονται από μεγαλύτερη αμεσότητα, ενώ συγχρόνως αποβλέπουν στην έκθεση του ώριμου προβληματισμού των ομιλητών για το θέμα που πραγματεύονται: συνοψίζουν το απόσταγμα του στοχασμού και εκθέτουν τις αναζητήσεις τους πάνω σε σπουδαία ζητήματα του σύγχρονου κοινωνικοπολιτικού βίου.

Σκοπός του συγγραφέα είναι να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ ορισμένων κρίσιμων θεμάτων που τον απασχολούν. Αυτά τα εκθέτει με τρόπο συστηματικό και επαγωγικό. Αρχικά αναζητεί και επιχειρεί να αποσαφηνίσει την έννοια του λόγου, στη συνέχεια προσεγγίζει την έννοια της δημοκρατίας, αφού όπως σημειώνει εισαγωγικά η σχέση πολιτικού και επιστημονικού λόγου εξετάζεται ακριβώς στο πλαίσιο της δημοκρατικής πολιτείας, ενώ ακολούθως στρέφει το ενδιαφέρον του στις έννοιες του πολιτικού λόγου και του επιστημονικού λόγου, για να ενοποιήσει τη σκέψη του στο καταληκτικό ερώτημά του που είναι η σχέση μεταξύ τους και με τη δημοκρατία.

(από το επίμετρο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Α. Πώς προέκυψε το κείμενο
Β. Για το θέμα και τη δομή των στοχαστικών μου βημάτων
Γ. Για το Λόγο
Δ. Για τη Δημοκρατία
Ε. Για τον πολιτικό λόγο
ΣΤ. Για τον επιστημονικό λόγο
Ζ. Έξι θέσεις για τη σχέση πολιτικού και επιστημονικού λόγου στη Δημοκρατία
Η. Ομολογίας πίστεως: Ένας επίλογος που φαίνεται να είναι εκτός θέματος αλλά που νομίζω ότι δεν είναι
Επίλογος
Επίμετρο Γιάννης Α. Τασόπουλος

 

Διαβάστε και αποθηκεύστε το e-book εδώ

Print
2602
Copyright 2025 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω