Search
Search ×
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024

Κοινοβουλευτική Συλλογή

Στην πλούσια κοινοβουλευτική συλλογή της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή:

  • Κανονισμοί της Βουλής και της Γερουσίας
  • ελληνικά συνταγματικά κείμενα 18ου - 20ού αιώνα, επτανησιακά συντάγματα, και συντάγματα του ελληνικού κράτους, από το 1844 έως σήμερα
  • πλήρεις σειρές της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, της Εφημερίδος των Συζητήσεων της Βουλής και των Πρακτικών της Βουλής και της Γερουσίας, Ευρετήρια των Πρακτικών των Εθνοσυνελεύσεων, της Βουλής και της Γερουσίας, Στενογραφημένα Πρακτικά της Συντακτικής Συνέλευσης των Κρητών (1899-1910), Επίσημα Πρακτικά της Βουλής των Κρητών (1903-1910)
  • αρχείο των εισηγητικών εκθέσεων των νομοσχεδίων, από το 1844 έως σήμερα
  • βάση δεδομένων εκλογών, βουλευτών και ευρωβουλευτών 
  • Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τεύχη L και C)

Στη Βιβλιοθήκη λειτουργεί Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ-Europe Direct) με κύριο ρόλο την αποτελεσματική και απρόσκοπτη πρόσβαση των χρηστών σε πηγές έντυπης και ηλεκτρονικής πληροφόρησης για θέματα που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη νομοθεσία, τις πολιτικές και τους θεσμούς της.

Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης

Ο πολυταξιδεμένος Δημήτριος Βικέλας (1835-1908)
Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων / Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021 / Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Εκθέσεις

Ο πολυταξιδεμένος Δημήτριος Βικέλας (1835-1908)

15/10/2021 - 12/11/2021

Η έκθεση ξεναγεί το κοινό στη ζωή του Δημήτριου Βικέλα, από τα παιδικά του χρόνια, λίγο μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, έως τον θάνατό του, στο πέρασμα του 20ού αι. Φωτίζει σταθμούς της δράσης και του έργου του και στήνει το σκηνικό των πραγματικών και νοητών ταξιδιών του στην Ελλάδα και την Ευρώπη, κυρίως, όμως, των αναγνωστικών σταθμών και των συγγραφικών τόπων του. Παρακολουθεί το πλούσιο έργο του, που περιλαμβάνει διηγήματα, ποιήματα, μυθιστόρημα, μελέτες, διαλέξεις, αναμνήσεις και μεταφράσεις. Ψηφιακά αντίγραφα βιβλίων, φωτογραφιών, εφημερίδων και αρχειακών τεκμηρίων αναδεικνύουν τον ανήσυχο Δημήτριο Βικέλα, που γνώρισε σε βάθος διαφορετικούς πολιτισμούς και αποτύπωσε στα γραπτά του πραγματικούς, καθημερινούς ανθρώπους. Έμφαση δίνεται στις εκδόσεις του Λουκή Λάρα, που αποτέλεσε έργο σταθμό για την πορεία και την εξέλιξη της νεοελληνικής πεζογραφίας και έλαβε ξεχωριστή εικαστική αξία μέσα από την εικονογράφηση του Θεόδωρου Ράλλη (1852-1909).

Τα τεκμήρια προέρχονται κυρίως από τις Συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Φιλοξενούνται, επιπλέον, βιβλία από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά, προσωπογραφίες από την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου και εικόνες από διαδικτυακούς τόπους, όπως η σελίδα travelogues του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδου.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Επιστημονική επιμέλεια: Έλλη Δρούλια, Μαρία Βλασσοπούλου

Έρευνα υλικού: Μαρία Βλασσοπούλου, Μάρια Κούλη, Πολυτίμη Παπασταματίου

Ψηφιοποίηση υλικού: Γιώργος Ζανιάς, Ειρήνη Μανουσάκη

 

Καλλιτεχνικός σχεδιασμός έκθεσης: Γιάννης Μετζικώφ

 

 

Print
3340

Έγγραφα

Copyright 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω