Search
Search ×
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Κοινοβουλευτική Συλλογή

Στην πλούσια κοινοβουλευτική συλλογή της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή:

  • Κανονισμοί της Βουλής και της Γερουσίας
  • ελληνικά συνταγματικά κείμενα 18ου - 20ού αιώνα, επτανησιακά συντάγματα, και συντάγματα του ελληνικού κράτους, από το 1844 έως σήμερα
  • πλήρεις σειρές της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, της Εφημερίδος των Συζητήσεων της Βουλής και των Πρακτικών της Βουλής και της Γερουσίας, Ευρετήρια των Πρακτικών των Εθνοσυνελεύσεων, της Βουλής και της Γερουσίας, Στενογραφημένα Πρακτικά της Συντακτικής Συνέλευσης των Κρητών (1899-1910), Επίσημα Πρακτικά της Βουλής των Κρητών (1903-1910)
  • αρχείο των εισηγητικών εκθέσεων των νομοσχεδίων, από το 1844 έως σήμερα
  • βάση δεδομένων εκλογών, βουλευτών και ευρωβουλευτών 
  • Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τεύχη L και C)

Στη Βιβλιοθήκη λειτουργεί Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ-Europe Direct) με κύριο ρόλο την αποτελεσματική και απρόσκοπτη πρόσβαση των χρηστών σε πηγές έντυπης και ηλεκτρονικής πληροφόρησης για θέματα που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη νομοθεσία, τις πολιτικές και τους θεσμούς της.

Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης

Εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης

Εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης

09/05/2021

Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, οργανώνονται εκδηλώσεις σε όλη  την Ελλάδα!

 

Παρουσίαση του επετειακού γραμματοσήμου για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ

ec

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα παρουσίασε το επετειακό γραμματόσημο για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παρουσίαση, σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ, έλαβε χώρα χθες Πέμπτη 6 Μαΐου, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης όπου παρουσιάστηκε επίσης, η πρωτότυπη ψηφιακή έκδοση του παιδικού graphic novel «Η Ευρώπη είμαστε εμείς».

Με το πέρας της εκδήλωσης, η πρόσοψη του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης φωταγωγήθηκε με τα χρώματα της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως φιλοτεχνήθηκε επί του επετειακού γραμματοσήμου: https://youtu.be/80WR5yleXnE(link is external)

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε την παρουσίαση του επετειακού γραμματοσήμου: https://bit.ly/3vMH236(link is external)

Στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να δείτε την παρουσίαση του παιδικού graphic novel «Η Ευρώπη είμαστε εμείς» στο πλαίσιο της συνεργασίας της Αντιπροσωπείας με τη συγγραφέα κα Φωτεινή Κωνσταντοπούλου: https://bit.ly/2QR3kSM(link is external)

Εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης

Παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Μαΐου ο εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης – ο οποίος φέτος συμπίπτει με την επέτειο των 40 ετών από την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. – που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Αττικής με πρωτοβουλία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Λόγω των αυξημένων μέτρων προστασίας από την πανδημία, ο εορτασμός θα περιοριστεί στην έπαρση της Ελληνικής Σημαίας και της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Στη λιτή τελετή την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπήσει ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και θα παραστούν εκπρόσωποι της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Music Europe Day:

ec

Ακούστε στο Spotify:

ec

Ιστορικό

Γιατί γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης;

Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν» που θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ec

Η Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου) δίνει την ευκαιρία να γιορτάσουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν».  Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός υπερεθνικού ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η Συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

https://ec.europa.eu/greece/events/europe-day_el

https://europeday.europa.eu/index_el

 

 

Print
1683
Copyright 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω