Search
Search ×
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2025

Κοινοβουλευτική Συλλογή

Στην πλούσια κοινοβουλευτική συλλογή της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή:

  • Κανονισμοί της Βουλής και της Γερουσίας
  • ελληνικά συνταγματικά κείμενα 18ου - 20ού αιώνα, επτανησιακά συντάγματα, και συντάγματα του ελληνικού κράτους, από το 1844 έως σήμερα
  • πλήρεις σειρές της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, της Εφημερίδος των Συζητήσεων της Βουλής και των Πρακτικών της Βουλής και της Γερουσίας, Ευρετήρια των Πρακτικών των Εθνοσυνελεύσεων, της Βουλής και της Γερουσίας, Στενογραφημένα Πρακτικά της Συντακτικής Συνέλευσης των Κρητών (1899-1910), Επίσημα Πρακτικά της Βουλής των Κρητών (1903-1910)
  • αρχείο των εισηγητικών εκθέσεων των νομοσχεδίων, από το 1844 έως σήμερα
  • βάση δεδομένων εκλογών, βουλευτών και ευρωβουλευτών 
  • Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τεύχη L και C)

Στη Βιβλιοθήκη λειτουργεί Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ-Europe Direct) με κύριο ρόλο την αποτελεσματική και απρόσκοπτη πρόσβαση των χρηστών σε πηγές έντυπης και ηλεκτρονικής πληροφόρησης για θέματα που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη νομοθεσία, τις πολιτικές και τους θεσμούς της.

Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης

Διαδικτυακή Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής
Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων / Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 / Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Featured

Διαδικτυακή Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής

7 Μαΐου 2021

Η Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής επαναλειτουργεί πλέον διαδικτυακά.

«Θα επιβιώσουμε»

«Να με πάλι, λοιπόν, να περιμένω τον Αχιλλέα να αποφασίσει τι ώρα θα πάμε για ύπνο, πάντα παγιδευμένη, πάντα εγκλωβισμένη στην ιστορία του, χωρίς ουσιαστικά να παίζω κάποιον ρόλο σε αυτήν».

Στην 6η διαδικτυακή συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής συζητήσαμε για το βιβλίο της Πατ Μπάρκερ  «Η σιωπή των κοριτισιών».

Μέσα από την αφήγηση της Βρισηίδας, η Μπάρκερ δίνει φωνή στα σιωπηλά γυναικεία πρόσωπα, τις σκλάβες της Ιλιάδας.

«Οι άντρες χαράσσουν μηνύματα στο πρόσωπο των γυναικών· μηνύματα που απευθύνονται στους άλλους άντρες», λέει η Βρισηίδα. Οι γυναίκες, μέσα από τη φωνή της Βρισηίδας δίνουν τη δική τους απάντηση:

«Θα επιβιώσουμε – τα δικά μας τραγούδια, οι δικές μας ιστορίες. […] Πολλές δεκαετίες μετά τον θάνατο και του τελευταίου άντρα που πολέμησε στην Τροία, οι γιοι τους θα θυμούνται τα νανουρίσματα που τους τραγουδούσαν οι Τρωαδίτισσες μανάδες τους. Θα ζούμε μέσα στα όνειρά τους – αλλά και τους χειρότερους εφιάλτες τους».

Πόσο πειστική είναι η αφήγηση της Βρισηίδας; Καταφέρνει να αναδείξει τις διαχρονικές όψεις της γυναικείας καταπίεσης; Πώς διαβάζεται το έργο της Μπάρκερ από τις νέες γυναίκες σήμερα; Λειτουργεί θετικά ή αρνητικά η αναφορά στο ομηρικό έπος; Αυτά και πολλά άλλα συζητήθηκαν σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συναντήσεις της Λέσχης μας.

Θα συνεχίσουμε με την «Αγαπημένη» της Τόνι Μόρισον, την Παρασκευή 7 Μαΐου 2021.

 

 

Η Λέσχη Ανάγνωσης οργανώνεται από τα Tμήματα της Βιβλιοθήκης Πόλης και της Μπενακείου Βιβλιοθήκης της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

 

Δηλώσεις συμμετοχής ηλεκτρονικά: citylibrary@parliament.gr

Print
2823
Copyright 2025 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω