Search
Search ×
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024

Κοινοβουλευτική Συλλογή

Στην πλούσια κοινοβουλευτική συλλογή της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή:

  • Κανονισμοί της Βουλής και της Γερουσίας
  • ελληνικά συνταγματικά κείμενα 18ου - 20ού αιώνα, επτανησιακά συντάγματα, και συντάγματα του ελληνικού κράτους, από το 1844 έως σήμερα
  • πλήρεις σειρές της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, της Εφημερίδος των Συζητήσεων της Βουλής και των Πρακτικών της Βουλής και της Γερουσίας, Ευρετήρια των Πρακτικών των Εθνοσυνελεύσεων, της Βουλής και της Γερουσίας, Στενογραφημένα Πρακτικά της Συντακτικής Συνέλευσης των Κρητών (1899-1910), Επίσημα Πρακτικά της Βουλής των Κρητών (1903-1910)
  • αρχείο των εισηγητικών εκθέσεων των νομοσχεδίων, από το 1844 έως σήμερα
  • βάση δεδομένων εκλογών, βουλευτών και ευρωβουλευτών 
  • Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τεύχη L και C)

Στη Βιβλιοθήκη λειτουργεί Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ-Europe Direct) με κύριο ρόλο την αποτελεσματική και απρόσκοπτη πρόσβαση των χρηστών σε πηγές έντυπης και ηλεκτρονικής πληροφόρησης για θέματα που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη νομοθεσία, τις πολιτικές και τους θεσμούς της.

Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης

Διαδικτυακή Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής
Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων / Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 / Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Featured

Διαδικτυακή Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής

5 Φεβρουαρίου 2021

Η Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής επαναλειτουργεί πλέον διαδικτυακά.

«Σα μια παλιά λύπη μέσα σ’ ένα καινούργιο ποίημα.»

Παίρνοντας ως αφετηρία τις έννοιες του περιορισμού, της στέρησης και του αποκλεισμού, έννοιες με τις οποίες κατά κάποιο τρόπο σχετιστήκαμε και σχετιζόμαστε κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, η φετινή θεματική ενότητα της Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής έχει θέμα: «Εγκλεισμός και Λογοτεχνία».

«Το δύσκολο δεν είναι να ζεις με τους ανθρώπους, το δύσκολο είναι να τους καταλάβεις»

 Στην 3η διαδικτυακή συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής συζητήσαμε για το βιβλίο «Περί τυφλότητος» του Ζοζέ Σαραμάγκου.

Χρησιμοποιώντας την έννοια της τυφλότητας ο Σαραμάγκου μας έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε για  τον τρόπο που βλέπουμε, αντιλαμβανόμαστε και σχετιζόμαστε, αφού, όπως γράφει ο ίδιος,  «η τυφλότητα είναι ένα ζήτημα προσωπικό ανάμεσα στο άτομο και στα μάτια που κουβαλά από τη γέννησή του».

Συγκρίνοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία για όλους μας με τον υποχρεωτικό εγκλεισμό όσων τυφλώνονται στο βιβλίο του Σαραμάγκου συμφωνήσαμε, διαφωνήσαμε και ξανασυμφωνήσαμε πως ίσως τελικά, τυφλότητα  είναι  «να ζει κανείς σ΄ έναν κόσμο που η ελπίδα έχει τελειώσει».

Η επόμενη συνάντηση της Λέσχης μας θα γίνει την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2020. Θα συζητήσουμε για τα βιβλία «Στη σωφρονιστική αποικία» του Φραντς Κάφκα και «Η κόλαση της Τρεμπλίνκα» του Βασίλι Γκρόσσμαν.

Στο σύνδεσμο εδώ, υπάρχει αναλυτικό χρονολόγιο της ζωής και της εργογραφίας του Φραντς Κάφκα.  Το φυλλάδιο είχε συνταχθεί τον Ιούνιο 2017 στο πλαίσιο της έκθεσης «Φραντς Κάφκα», συνεργασία της Βιβλιοθήκης της Βουλής με την Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας και είχε παρουσιαστεί στο κτήριο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου.  

 

Η Λέσχη Ανάγνωσης οργανώνεται από τα Tμήματα της Βιβλιοθήκης Πόλης και της Μπενακείου Βιβλιοθήκης της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

Δηλώσεις συμμετοχής ηλεκτρονικά: citylibrary@parliament.gr

Print
3382
Copyright 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω