Search
Search ×
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Εκθέσεις

Επτάνησα, 140 χρόνια από την Ένωση με την Ελλάδα
Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων / Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 / Κατηγορίες: Περιοδικές Εκθέσεις

Επτάνησα, 140 χρόνια από την Ένωση με την Ελλάδα

Φεβρουάριος 2004

Το Φεβρουάριο του 2004 διοργανώθηκε η έκθεση ιστορικής μνήμης της Βουλής των Ελλήνων, με θέμα «Επτάνησα, 140 χρόνια από την Ένωση με την Ελλάδα».

 Η Έκθεση λειτούργησε στην Αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος».


Τα εκθέματα προήλθαν από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και ιδιώτες της Αθήνας και των νησιών του Ιονίου. Πρόκειται για αντικείμενα, έντυπο και εικαστικό υλικό από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο, την περίοδο της Ενετικής κυριαρχίας, την Αγγλοκρατία, το πέρασμα των Γάλλων, των Ρώσων και Τούρκων έως την Ένωση, αλλά και φωτογραφικό υλικό σχετικό με τους βομβαρδισμούς κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τους σεισμούς, οι οποίοι επέφεραν καθοριστικές αλλαγές στο οικιστικό και φυσικό περιβάλλον.


Στην Έκθεση παρουσιάστηκε η κοινωνία, η οικονομία, ο πολιτισμός, η πολιτική και διπλωματική ιστορία των Ιόνιων Νησιών, ενώ εκτέθηκαν χάρτες, χαρακτικά και βιβλιακό υλικό από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής, καθώς και έργα επτανήσιων καλλιτεχνών από τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής.


Στο πλαίσιο της Έκθεσης εκδόθηκε  Οδηγός στον οποίο προτάσσεται σύντομο χρονολόγιο, εκπαιδευτικό φυλλάδιο, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως 14 ετών, αναπαραγωγή ενός χάρτη της Επτανήσου, δύο αναμνηστικά μετάλλια με την αποτύπωση σήματος που περιλαμβάνει τα μυθολογικά σύμβολα όλων των Νησιών και απεικόνιση της Ιονίου Ακαδημίας.


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, η Βουλή οργάνωσε συνέδριο σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, με θέμα «Η Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, 1864-2004», με 85 ανακοινώσεις στην Αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου ενώ εκδόθηκε και δίτομο έργο με τα Πρακτικά του Συνεδρίου.


Τέλος, διεξήχθη  διαγωνισμός παιδικής ζωγραφικής, με τη συμμετοχή μαθητών της ΣΤ΄ Δημοτικού όλων των σχολείων της Επτανήσου. Τα 220 καλύτερα έργα εκτέθηκαν στο Περιστύλιο του Κοινοβουλίου.

 

Print
5084

Έγγραφα

Copyright 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω