Search
Search ×
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Εκθέσεις

Διαδικτυακή Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής
Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων / Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 / Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Featured

Διαδικτυακή Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής

5 Φεβρουαρίου 2021

Η Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής επαναλειτουργεί πλέον διαδικτυακά.

«Σα μια παλιά λύπη μέσα σ’ ένα καινούργιο ποίημα.»

Παίρνοντας ως αφετηρία τις έννοιες του περιορισμού, της στέρησης και του αποκλεισμού, έννοιες με τις οποίες κατά κάποιο τρόπο σχετιστήκαμε και σχετιζόμαστε κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, η φετινή θεματική ενότητα της Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής έχει θέμα: «Εγκλεισμός και Λογοτεχνία».

«Το δύσκολο δεν είναι να ζεις με τους ανθρώπους, το δύσκολο είναι να τους καταλάβεις»

 Στην 3η διαδικτυακή συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής συζητήσαμε για το βιβλίο «Περί τυφλότητος» του Ζοζέ Σαραμάγκου.

Χρησιμοποιώντας την έννοια της τυφλότητας ο Σαραμάγκου μας έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε για  τον τρόπο που βλέπουμε, αντιλαμβανόμαστε και σχετιζόμαστε, αφού, όπως γράφει ο ίδιος,  «η τυφλότητα είναι ένα ζήτημα προσωπικό ανάμεσα στο άτομο και στα μάτια που κουβαλά από τη γέννησή του».

Συγκρίνοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία για όλους μας με τον υποχρεωτικό εγκλεισμό όσων τυφλώνονται στο βιβλίο του Σαραμάγκου συμφωνήσαμε, διαφωνήσαμε και ξανασυμφωνήσαμε πως ίσως τελικά, τυφλότητα  είναι  «να ζει κανείς σ΄ έναν κόσμο που η ελπίδα έχει τελειώσει».

Η επόμενη συνάντηση της Λέσχης μας θα γίνει την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2020. Θα συζητήσουμε για τα βιβλία «Στη σωφρονιστική αποικία» του Φραντς Κάφκα και «Η κόλαση της Τρεμπλίνκα» του Βασίλι Γκρόσσμαν.

Στο σύνδεσμο εδώ, υπάρχει αναλυτικό χρονολόγιο της ζωής και της εργογραφίας του Φραντς Κάφκα.  Το φυλλάδιο είχε συνταχθεί τον Ιούνιο 2017 στο πλαίσιο της έκθεσης «Φραντς Κάφκα», συνεργασία της Βιβλιοθήκης της Βουλής με την Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας και είχε παρουσιαστεί στο κτήριο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου.  

 

Η Λέσχη Ανάγνωσης οργανώνεται από τα Tμήματα της Βιβλιοθήκης Πόλης και της Μπενακείου Βιβλιοθήκης της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

Δηλώσεις συμμετοχής ηλεκτρονικά: citylibrary@parliament.gr

Print
2775
Copyright 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω