Search
Search ×
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Επιτροπή Βιβλιοθήκης

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (Μέρος Α'-Κοινοβουλευτικό), η Επιτρoπή της Βιβλιoθήκης της Boυλής απoτελείται από τoυς τρεις Koσμήτoρες της Boυλής, τέσσερις Boυλευτές από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα και έναν Βουλευτή από κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης, εφαρμοζομένης αναλόγως της παραγράφου 5 του άρθρου 31.

(ΚτΒ, μέρος Α', άρθρο 46, παρ. 4)

H Επιτρoπή Βιβλιoθήκης της Boυλής: 

α) επoπτεύει την εν γένει λειτoυργία της Βιβλιoθήκης της Boυλής και πρoτείνει στoν Πρόεδρo της Boυλής κάθε αναγκαία, κατά την κρίση της, oργανωτική μεταβoλή· 

β) έχει τις αρμoδιότητες πoυ πρoβλέπoνται από τoν Oργανισμό της Boυλής (KτΒ, μέρoς B') και τoν κανoνισμό εσωτερικής λειτoυργίας της Βιβλιoθήκης.

(ΚτΒ, μέρος Α', άρθρο 47, παρ. 3)

 

Συνεδριάσεις

«Λογιοσύνη και Συγκρότηση της Ιστορίας της Νεοελληνικής Γραμματείας: 18ος-19ος αι.»

«Λογιοσύνη και Συγκρότηση της Ιστορίας της Νεοελληνικής Γραμματείας: 18ος-19ος αι.»

«Στο γραφείο ενός κοσμοπολίτη λόγιου του 19ου αιώνα: τα χειρόγραφα τετράδια του Χριστόφορου Φιλητά»

Την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019, η Βιβλιοθήκη της Βουλής και το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης συνδιοργάνωσαν συνέδριο με τίτλο «Λογιοσύνη και Συγκρότηση της Ιστορίας της Νεοελληνικής Γραμματείας: 18ος-19ος αι.». Στόχος του συνεδρίου ήταν η ανανέωση των προσεγγίσεων στα ζητήματα που αφορούν την ελληνική λογιοσύνη και την Νεοελληνική Γραμματεία του 18ου και του 19ου αι.

Αφενός το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Στο γραφείο ενός κοσμοπολίτη λόγιου του 19ου αιώνα: η έκδοση των χειρογράφων τετραδίων του Χριστόφορου Φιλητά και η πρώτη φάση ιστοριογράφησης της νεοελληνικής γραμματείας/παιδείας». Πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση». Αφετέρου στις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής σώζονται δεκαέξι χειρόγραφα τετράδια του Ηπειρώτη λόγιου και δασκάλου Χριστόφορου Φιλητά (1787-1867), τα οποία παρουσιάζουν πολλαπλό ενδιαφέρον. Επιπλέον, η Βιβλιοθήκη της Βουλής εντάσσει το παρόν συνέδριο στις δράσεις της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Παράλληλα με το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στον συνεδριακό χώρο της Βουλής επί της λεωφόρου Αμαλίας 22-24, παρουσιάστηκε η έκθεση «Στο γραφείο ενός κοσμοπολίτη λόγιου του 19ου αιώνα: τα χειρόγραφα τετράδια του Χριστόφορου Φιλητά», που παρακολουθεί την ζωή και το έργο του Χρ. Φιλητά, με τεκμήρια, μεταξύ άλλων, τα ίδια τα χειρόγραφα τετράδια του λόγιου άνδρα, του οποίου δεν γνωρίζουμε την μορφή μιας και δεν έχει εντοπιστεί καμία προσωπογραφία του.

 

 

 

Print
5500
Copyright 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω