Search
Search ×
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025

Επιτροπή Βιβλιοθήκης

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (Μέρος Α'-Κοινοβουλευτικό), η Επιτρoπή της Βιβλιoθήκης της Boυλής απoτελείται από τoυς τρεις Koσμήτoρες της Boυλής, τέσσερις Boυλευτές από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα και έναν Βουλευτή από κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης, εφαρμοζομένης αναλόγως της παραγράφου 5 του άρθρου 31.

(ΚτΒ, μέρος Α', άρθρο 46, παρ. 4)

H Επιτρoπή Βιβλιoθήκης της Boυλής: 

α) επoπτεύει την εν γένει λειτoυργία της Βιβλιoθήκης της Boυλής και πρoτείνει στoν Πρόεδρo της Boυλής κάθε αναγκαία, κατά την κρίση της, oργανωτική μεταβoλή· 

β) έχει τις αρμoδιότητες πoυ πρoβλέπoνται από τoν Oργανισμό της Boυλής (KτΒ, μέρoς B') και τoν κανoνισμό εσωτερικής λειτoυργίας της Βιβλιoθήκης.

(ΚτΒ, μέρος Α', άρθρο 47, παρ. 3)

 

Συνεδριάσεις

Ο Γεώργιος Λασσάνης: ο Φιλικός, ο Επαναστάτης, ο Διανοούμενος (Κοζάνη, 1793 - Αθήνα, 1870)

Ο Γεώργιος Λασσάνης: ο Φιλικός, ο Επαναστάτης, ο Διανοούμενος (Κοζάνη, 1793 - Αθήνα, 1870)

Ο γεννημένος στα τέλη του 18ου αιώνα στην πόλη της Κοζάνης Γεώργιος Λασσάνης έλαβε τα πρώτα γράμματα στη γενέτειρά του. Η πόλη της Κοζάνης αποτελούσε σε εκείνη τη χρονική φάση κέντρο των εμπορικών δρόμων προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη αλλά και σπουδαία πνευματική πρωτεύουσα. Μετά την απρόσμενη απώλεια του πατέρα του από ληστές σε εμπορικό ταξίδι κατά την επιστροφή του από την Βιέννη, ο νεαρός ακόμα Γεώργιος αρχίζει να ονειρεύεται νέες περιπέτειες. Ακολουθεί στην Ευρώπη τον επίσης Κοζανίτη έμπορο Νικόλαο Τακιατζή και διψασμένος για μάθηση ανοίγει τα φτερά του σε νέα γνωστικά πεδία και ανεξερεύνητους κόσμους. Στο τέλος του 1814 τον συναντάμε στη Λιψία όπου παρακολουθεί χωρίς μάλλον να εγγραφεί μαθήματα στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της πόλης. Στη συνέχεια, επισκέπτεται διάφορες ρωσικές πόλεις όπου έρχεται σε επαφή με το ισχυρό παροικιακό ελληνικό στοιχείο και μυείται στην Φιλική Εταιρεία και στις επαναστατικές ιδέες. Μετά τη μύησή του εγκαθίσταται στην Οδησσό και ακολουθεί από τη θέση του Υπασπιστή τον Αλέξανδρο Υψηλάντη. Η δράση και συμμετοχή του στα συνωμοτικά σχέδια της Φιλικής Εταιρείας συνοδεύεται από τη συμμετοχή του ίδιου του Λασσάνη στα θεατρικά δρώμενα της πόλης και του παροικιακού ελληνισμού. Σύντομα εγκαταλείπει τη διδασκαλία στην Ελληνική Εμπορική Σχολή της Οδησσού, στην οποία συνεργαζόταν με έναν άλλο, σημαντικό δάσκαλο του γένους τον Γεώργιο Γεννάδιο και ακολουθεί τις εντολές της Φιλικής Εταιρείας και του αρχηγού της. Λαμβάνει μέρος στις ένοπλες συγκρούσεις στη Μολδοβλαχία, ηττάται μαζί με τον Ιερό Λόχο στη μάχη του Δραγατσανίου, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται στις αυστριακές φυλακές μαζί με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη. Απελευθερώνεται το 1827 και επιστρέφει στην επαναστατημένη Ελλάδα. Με την επιστροφή του, ο Λασσάνης συμμετέχει ενεργά στον αγώνα εναντίον των Τούρκων και με την απελευθέρωση και την ίδρυση του ελληνικού κράτους αναλαμβάνει σημαντικά διοικητικά αξιώματα.   

Μέσα από τις πηγές και τα τεκμήρια που παρουσιάζονται στην έκθεση αυτή, πολλά από τα  οποία διαθέτει η Βιβλιοθήκη της Βουλής, φωτίζονται διαφορετικές πτυχές αυτής της πορείας. Παράλληλα, ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με κείμενα, ιδέες, δράσεις του Κοζανίτη Φιλικού που επεξηγούν παραστατικά τις τρεις διαφορετικές ιδιότητες, που περιγράφονται στον τίτλο: αυτή του Φιλικού, του Επαναστάτη, του Διανοούμενου. Μέσα από πλήθος διαφορετικών τεκμηρίων ο επισκέπτης της μπορεί να παρακολουθήσει συνοπτικά την πορεία ενός ανθρώπου που αμετάκλητα σφράγισε την εποχή του με τη ζωή, το έργο, το πνεύμα του σε διαφορετικά περιβάλλοντα και συνθήκες.

Η περιοδική έκθεση: Ο Γεώργιος Λασσάνης: ο Φιλικός, ο Επαναστάτης, ο Διανοούμενος φιλοξενείται στο ισόγειο του Μεγάρου της Βουλής και είναι επισκέψιμη Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και ώρα 11:00, έως 24 Ιανουαρίου 2024. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή (τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία της επίσκεψης) στο st.koutrouvidis@parliament.gr αναφέροντας την ημερομηνία της επίσκεψης, το ονοματεπώνυμό σας, τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

 

Ο Γεώργιος Λασσάνης: ο Φιλικός, ο Επαναστάτης, ο Διανοούμενος

Ισόγειο του Μεγάρου της Βουλής

Γενική Εποπτεία:

Δρ Μαρία Καμηλάκη, Αν. Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης και Εκδόσεων

Αθηνά Μ. Συναρέλλη, Αν. Προϊσταμένη  Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης της Βουλής

Συντονισμός-Επιμέλεια:

Δρ Στάθης Κουτρουβίδης

 

Print
1607
Copyright 2025 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω