Search
Search ×

Επιτροπή Βιβλιοθήκης

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (Μέρος Α'-Κοινοβουλευτικό), η Επιτρoπή της Βιβλιoθήκης της Boυλής απoτελείται από τoυς τρεις Koσμήτoρες της Boυλής, τέσσερις Boυλευτές από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα και έναν Βουλευτή από κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης, εφαρμοζομένης αναλόγως της παραγράφου 5 του άρθρου 31.

(ΚτΒ, μέρος Α', άρθρο 46, παρ. 4)

H Επιτρoπή Βιβλιoθήκης της Boυλής: 

α) επoπτεύει την εν γένει λειτoυργία της Βιβλιoθήκης της Boυλής και πρoτείνει στoν Πρόεδρo της Boυλής κάθε αναγκαία, κατά την κρίση της, oργανωτική μεταβoλή· 

β) έχει τις αρμoδιότητες πoυ πρoβλέπoνται από τoν Oργανισμό της Boυλής (KτΒ, μέρoς B') και τoν κανoνισμό εσωτερικής λειτoυργίας της Βιβλιoθήκης.

(ΚτΒ, μέρος Α', άρθρο 47, παρ. 3)

 

Συνεδριάσεις

Διαδικτυακή Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής
Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων / Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021 / Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Featured

Διαδικτυακή Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής

5 Μαρτίου 2021

Η Λέσχη Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής επαναλειτουργεί πλέον διαδικτυακά.

«Τι είναι αυτό; Πώς συνέβη;»

«Ακόμα και να διαβάζεις κάτι τέτοιο είναι ανείπωτα δύσκολο. Ας με πιστέψουν οι αναγνώστες, μου είναι εξίσου δύσκολο να το γράφω» σημειώνει ο Γκρόσσμαν στο βιβλίο του «Η κόλαση της Τρεμπλίνκα» που συζητήσαμε στην τέταρτη διαδικτυακή συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής, σε παράλληλη ανάγνωση με το βιβλίο του Κάφκα «Στη σωφρονιστική αποικία».

Ανιχνεύσαμε αναλογίες ανάμεσα στο «σφαγείο-ιμάντα παραγωγής» θανάτου της Τρεμπλίνκα και το «ιδιόρρυθμο μηχάνημα» δολοφονίας στην καφκική αποικία. 

Αναζητήσαμε απαντήσεις για τα όρια της ανθρώπινης φύσης ανάμεσα στην αδιανόητη υπαρκτή βία των μαζικών δολοφονιών στην Τρεμπλίνκα και την επινοημένη βασανιστική δολοφονία στη σωφρονιστική αποικία, για να οδηγηθούμε στους μηχανισμούς εξουσίας και τους τρόπους επιβολής του ολοκληρωτισμού.

«Η θεμελιώδης αρχή στην οποία βασίζω τις αποφάσεις μου είναι: Η ενοχή είναι σε κάθε περίπτωση αναμφισβήτητη» δηλώνει ο αξιωματικός στη σωφρονιστική αποικία κι  όσο για την ποινή «θα τη μάθει πάνω στο σώμα του» ο κατηγορούμενος. 

«Μετά έπαιρναν από τον γυμνό άνθρωπο τα έγγραφά του, τα πετούσαν στη φωτιά: του αφαιρούσαν το όνομά του. Τον έσπρωχναν σε έναν διάδρομο με ένα χαμηλό πέτρινο ταβάνι […] Και τότε άρχιζε η τελευταία πράξη της ανθρώπινης τραγωδίας – ο άνθρωπος περνούσε στον τελευταίο κύκλο της κόλασης της Τρεμπλίνκα.»

Θέσαμε ερωτήσεις στα ερωτήματα που θέτει στο τέλος του βιβλίου και ο Γκρόσσμαν:

«Τι είναι αυτό; Τι φταίει – η κληρονομικότητα, η εκπαίδευση, το περιβάλλον, οι εξωτερικές συνθήκες, κάποιο ιστορικό πεπρωμένο, η εγκληματική βούληση των επικεφαλής; Τι είναι αυτό; Πώς συνέβη;»

Και κλείσαμε τη συνάντηση έχοντας την αίσθηση ότι αυτή η συζήτηση παραμένει ανοιχτή. Θα συνεχίσουμε την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021, με το βιβλίο «Το μηδέν και το άπειρο» του Άρθουρ Καίσλερ.

Η Λέσχη Ανάγνωσης οργανώνεται από τα Tμήματα της Βιβλιοθήκης Πόλης και της Μπενακείου Βιβλιοθήκης της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

Δηλώσεις συμμετοχής ηλεκτρονικά: citylibrary@parliament.gr

Print
3415
Copyright 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω