Search
Search ×
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ανακοινώσεις

Χαρίλαος Τρικούπης: έκθεση ιστορικών κειμηλίων της οικογένειας Τρικούπη

Χαρίλαος Τρικούπης: έκθεση ιστορικών κειμηλίων της οικογένειας Τρικούπη

Μόνιμη έκθεση στο «Μουσείο οικογένειας Τρικούπη» - Μεσολόγγι

Event date: 31/8/2017 - 31/12/2019 Export event

Μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης «Χαρίλαος Τρικούπης» στο κτήριο της Βουλής των Ελλήνων, η Βουλή, στο πλαίσιο των ποικίλων πολιτιστικών της δραστηριοτήτων και εκφράζοντας σεβασμό στη γενέτειρα του σπουδαίου Μεσολογγίτη Χαρίλαου Τρικούπη, ανέλαβε την οργάνωση μόνιμης έκθεσης στο Μεσολόγγι, με αντίγραφα των τεκμηρίων που αναπαράχθηκαν πιστά με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους. Με τον τρόπο αυτό προβάλλεται σε μόνιμη βάση, στη γενέτειρά του, η προσωπικότητα του Χαρίλαου Τρικούπη και η συμβολή του στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας.

Τον Απρίλιο του 2016 ολοκληρώθηκε η αναμόρφωση του υφιστάμενου «Μουσείου οικογένειας Τρικούπη» στο Μεσολόγγι που πραγματοποιήθηκε με την επιμέλεια της Βιβλιοθήκης της Βουλής σε συνεργασία με τον Δήμο Μεσολογγίου. Το Μουσείο στεγάζεται στο πατρογονικό σπίτι της οικογένειας, το οποίο δώρισε το 1992 στον Δήμο Ι. Π. Μεσολογγίου ο Κωνσταντίνος Τρικούπης (1926-2002), τελευταίος άρρην απόγονος της οικογένειας. Η επανέκθεση του Μουσείου έγινε με βάση τα σύγχρονα διεθνή μουσειολογικά πρότυπα και είχε στόχο να αναδείξει το Μουσείο σε πυρήνα πολιτισμού της πόλης, σημείο αναφοράς για την τοπική ιστορία και πόλο έλξης επισκεπτών.

Στον ισόγειο χώρο του Μουσείου παρουσιάζεται η ζωή του Χαριλάου Τρικούπη και αναπτύσσονται πτυχές του πολύπλευρου έργου του με ψηφιακά αντίγραφα εγγράφων, φωτογραφιών, χαρακτικών κ.ά., που προέρχονται κυρίως από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Στον πρώτο όροφο αναπλάθεται η εικόνα μιας χαρακτηριστικής αστικής μεσολογγίτικης οικίας του 19ου αιώνα και υπάρχουν αναφορές σε διάφορα πρόσωπα της οικογένειας που είχαν πολιτική, στρατιωτική και πνευματική δράση.

Οι προσωπογραφίες, τα έπιπλα, το αρχειακό υλικό και τα αντικείμενα που εκτίθενται προέρχονται από δωρεές της ευρύτερης οικογένειας Τρικούπη.

Τη διαχείριση του Μουσείου Τρικούπη έχει αναλάβει ο Δήμος Ι. Π. Μεσολογγίου.

 

Πληροφορίες επίσκεψης:

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 09:00-15:00.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26310 26283

Print
6821

Έγγραφα

Copyright 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω