Search
Search ×
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ανακοινώσεις

Στα ίχνη του παλαιού Δημόσιου Καπνεργοστασίου της οδού Λένορμαν
Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων / Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2020 / Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Featured

Στα ίχνη του παλαιού Δημόσιου Καπνεργοστασίου της οδού Λένορμαν

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής, Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2020

Το επιβλητικό κτίριο του παλαιού Δημόσιου Καπνεργοστασίου στην οδό Λένορμαν 218, όπου στεγάζονται σήμερα τμήματα της Βιβλιοθήκης της Βουλής αποτελεί μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του ελληνικού μεσοπολέμου και είναι συνδεδεμένο με σημαντικές στιγμές της γενικής αλλά και τοπικής ιστορίας της ευρύτερης περιοχής της οποίας αποτελεί εμβληματικό τοπόσημο.

Αυτά τα χαρακτηριστικά του κτιρίου, που μπορούν να λειτουργήσουν ως εναύσματα διερεύνησης και έμπνευσης, ως πεδία πολλαπλών αναπαραστάσεων συνδεδεμένων με δημιουργικές εκφάνσεις γραφής, επιχειρεί να αξιοποιήσει δυναμικά το εργαστήρι δημιουργικής γραφής το οποίο συνδιοργανώνουν η Βιβλιοθήκη της Βουλής και το 1ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Αττικής.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες θα εμπλακούν ενεργά σε δημιουργικές διαδικασίες ανασύνθεσης του παρελθόντος, αλλά και αποτύπωσης του παρόντος, αλληλεπιδρώντας με το κτίριο, την ιστορία του και την ευρύτερη περιοχή εντός της οποίας αυτό δεσπόζει. Θα επεξεργαστούν και θα αξιοποιήσουν πηγές και τεκμήρια που απόκεινται στη Βιβλιοθήκη, θα επικοινωνήσουν με ένα σώμα λογοτεχνικών και μη λογοτεχνικών κειμένων, καθώς και μεταξύ τους, συζητώντας για τα παραγόμενα εκ μέρους τους κείμενα. Μέσω αυτής της διαδικασίας θα προσεγγιστούν ζητήματα σχετικά με τη γραφή και τη σχέση της λογοτεχνίας με μη λογοτεχνικά ή μυθοπλαστικά κείμενα.

Το εργαστήρι λόγω της υγειονομικής κρίσης πραγματοποιείται διαδικτυακά και απευθύνεται σε φιλολόγους που διδάσκουν σε σχολεία της περιοχής ευθύνης του 1ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής.  

Η δράση υποστηρίζεται από τα Tμήματα της Βιβλιοθήκης Πόλης και της Μπενακείου Βιβλιοθήκης της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Eντάσσεται μέσα στις γενικότερες δράσεις εξωστρέφειας της Βιβλιοθήκης, που σχετίζονται μεταξύ άλλων με τη φιλαναγνωσία αλλά και τη στοχευμένη προσπάθεια δημιουργίας διαύλων συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Print
4726
Copyright 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω