Search
Search ×
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ανακοινώσεις

Μικρό Αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου
Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων / Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2023 / Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Μικρό Αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου

Ξεναγήσεις από την επιμελήτρια, κυρία Σοφία Χηνιάδου Καμπάνη:

-Σάββατο 11 Μαρτίου και ώρα 11:00

-Κυριακή 19 Μαρτίου και ώρα 12:00

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο library@parliament.gr, αναγράφοντας την ημερομηνία που επιθυμείτε, το ονοματεπώνυμό σας, τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

 

Λίγα λόγια για την Έκθεση 
 

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων τιμά τον σπουδαίο καλλιτέχνη και συγγραφέα, Φώτη Κόντογλου (1895-1965). Ο Μικρασιάτης Κόντογλου σημάδεψε με το έργο του την καλλιτεχνική ζωή στην Ελλάδα κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, πρωτοστατώντας στο κίνημα για τη στροφή της ελληνικής τέχνης προς την πνευματική ένταση της βυζαντινής παράδοσης και τη δροσιά της λαϊκής ζωγραφικής.

Πολυταξιδεμένος Έλληνας, Ανατολίτης και Ευρωπαίος, συμπορευόμενος με τη γενιά του ’30, προσέδωσε με το λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό του έργο ξεχωριστό νόημα στη λέξη «ελληνικότητα».

Στο επίκεντρο του μικρού αυτού αφιερώματος τίθενται δύο ξεχωριστά τεκμήρια, η αγιογραφία του Κόντογλου «Ιησούς Χριστός Ζωοδότης», δωρεά του αγιογράφου Ιω. Βαμπούλη προς τη Βουλή των Ελλήνων, και ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου με εξώφυλλο φιλοτεχνημένο από τον καλλιτέχνη (Μπενάκειος Βιβλιοθήκη, Συλλογή Ιω. Μεταξά).

Τα εν λόγω τεκμήρια πλαισιώνουν σπάνιες εκδόσεις του Κόντογλου από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής, χειρόγραφο βιογραφικό σημείωμά του προς το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Συλλογή Βιβλιοθήκης Βελιμέζη), καθώς και ζωγραφικά έργα του κορυφαίου δημιουργού (Συλλογή Ιω. Βαμπούλη)

 

Μικρό Αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου

Ισόγειο του Μεγάρου της Βουλής

Γενική Εποπτεία: Μαρία Καμηλάκη

Συντονισμός-Επιμέλεια: Σοφία Χηνιάδου Καμπάνη

Print
1305
Copyright 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω