Search
Search ×
Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Ανακοινώσεις

Εκπαιδευτικά Προγράμματα της Βιβλιοθήκης της Βουλής 2023-2024

Εκπαιδευτικά Προγράμματα της Βιβλιοθήκης της Βουλής 2023-2024

 

Η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη και η Βιβλιοθήκη Πόλης διοργανώνουν για το σχολικό έτος 2023-2024 στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αναλυτικότερα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι τα εξής:

 

 

  1. Το σπίτι των ... βιβλίων

Μέσω θεατρικού και εικαστικού παιχνιδιού τα παιδιά θα ταξιδέψουν στον χρόνο, γνωρίζοντας την εξέλιξη της γραφής, του χαρτιού και την πορεία ενός βιβλίου από την έμπνευση του συγγραφέα μέχρι τα ράφια του βιβλιοπωλείου. Σκοπός του προγράμματος είναι να εισαγάγει τα παιδιά στην έννοια της βιβλιοθήκης, στις λειτουργίες και στην προσφορά της, προτρέποντάς τα να γίνουν και τα ίδια μελλοντικοί αναγνώστες!

Κάθε Τετάρτη, 10:00-12:00
Για παιδιά 5-8 ετών (Νήπια, Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού)

 

  1. Στα βιβλία λέμε ... Ναι!

Μέσα από τη φυσική επαφή με τα βιβλία, βιωματικές δραστηριότητες με επίκεντρο το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία και συζήτηση, δίνεται έναυσμα για προβληματισμό γύρω από την αξία του βιβλίου και της βιβλιοθήκης, ως εργαλείων γνώσης, έρευνας και χαράς.

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, 10:00-12:00
Για μαθητές και μαθήτριες ΣΤ’ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου

 

  1. Λέξεις που πληγώνουν, λέξεις που χαμογελούν

Πώς οι γλωσσικές μου επιλογές αποκαλύπτουν τη στάση μου απέναντι στον Άλλο; Ποιες όψεις της ταυτότητας των παιδιών μπορεί να στοχοποιηθούν στο σχολείο; Πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις «λέξεις που πληγώνουν» με «λέξεις που χαμογελούν»;

Το βιωματικό γλωσσικό εργαστήριο με θέμα τον λεκτικό εκφοβισμό στο σχολικό περιβάλλον επιχειρεί, μέσα από ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες, να ευαισθητοποιήσει σε θέματα που σχετίζονται με τη λεκτική βία, τις διακρίσεις και τη διαφορετικότητα.

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, 10:00-12:00
Για μαθητές και μαθήτριες ΣΤ’ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου

 

  1. Μάθε τα Δικαιώματά σου, παίζοντας!

Το εργαστήριο πραγματεύεται κάποια από τα δικαιώματα του πολίτη, όπως προκύπτουν από το Σύνταγμα, και, συγκεκριμένα, από τα άρθρα 5Α (Δικαίωμα στην Πληροφόρηση), 14 (Ελευθερία του Τύπου) & 16 (Παιδεία, Τέχνη, Επιστήμη). Μέσα από τη διαδραστικότητα, τη συνεργασία και την ισότιμη συμμετοχή, επιδιώκεται η κατανόηση των δικαιωμάτων αξιοποιώντας την αφήγηση, την παντομίμα και το θεατρικό παιχνίδι.

Κάθε Πέμπτη, 10:00 – 12:00
Για μαθητές και μαθήτριες Λυκείου

 

Συνολικά, τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Βιβλιοθήκης της Βουλής:

  • παρουσιάζονται στο κτήριο της οδού Λένορμαν 218 στον Κολωνό (Δημόσιο Καπνεργοστάσιο),
  • συνοδεύονται με μικρή ξενάγηση στους χώρους της Βιβλιοθήκης της Βουλής,
  • προσφέρονται δωρεάν,
  • ξεκινούν στις 09 Οκτωβρίου 2023.

 

Δηλώσεις συμμετοχής στο benakeios@parliament.gr

Σε κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμμετέχει ένα μόνο σχολικό τμήμα (έως 27 μαθητές και μαθήτριες). Τα σχολεία καλούνται να συμπληρώσουν την επισυναπτόμενη αίτηση δηλώνοντας τρεις προτεινόμενες ημερομηνίες. Στη συνέχεια, θα ειδοποιούνται για την τελική ημερομηνία επίσκεψής τους, με βάση τις διαθεσιμότητες.

Σημειώνεται ότι εφόσον κάποιο σχολείο επιθυμεί να επισκεφθεί το Δημόσιο Καπνεργοστάσιο με περισσότερα του ενός τμήματα, απαιτείται η συμπλήρωση ξεχωριστής αίτησης για κάθε τμήμα.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Τηλ. επικοινωνίας: 210 510 2604, 210 510 2303

 

Η πρόσβαση στο κτήριο γίνεται:

  • μέσω του Μετρό (γραμμή 2, σταθμός Σεπόλια),
  • με τρόλεϊ (γραμμή 12, στάση Καπνεργοστάσιο),
  • με λεωφορείο (γραμμή Α13, στάση Καπνεργοστάσιο).

 

Print
3552

Έγγραφα

Copyright 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω