Search
Search ×
Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Εκθέσεις

Χριστόφορος Φιλητάς (1787-1867), Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022
Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων / Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022 / Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Χριστόφορος Φιλητάς (1787-1867), Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

«Προς μάθησιν εντελεστέραν»

Ο Χριστόφορος Φιλητάς (1787-1867)
και η συγκρότηση της Ιστορίας της Νεοελληνικής Γραμματείας τον 18ο και 19ο αιώνα

 

 

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής και το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης συνδιοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης των πρακτικών του επιστημονικού συνεδρίου Λογιοσύνη και Συγκρότηση της Ιστορίας της Νεοελληνικής Γραμματείας: 18ος-19ος αιώνας, την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 και ώρα 19:00, στην αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής.

 

Στις Ειδικές Συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων απόκεινται δεκαέξι χειρόγραφα τετράδια του Ηπειρώτη λογίου και διδασκάλου Χριστόφορου Φιλητά (1787-1867), από το Γραμμένο Ιωαννίνων. Τα τετράδια καλύπτουν τα χρόνια της ενεργού δράσης του ως διδασκάλου, από το 1818 έως και τον θάνατό του το 1867. Οι σημειώσεις του αποτελούν πολύτιμα τεκμήρια για τις στρατηγικές συγκέντρωσης και ταξινόμησης της γνώσης σχετικά με τη νεοελληνική πνευματική ιστορία από τα υστεροβυζαντινά χρόνια έως και τον 19ο αιώνα. Οι κύριοι άξονες της ερευνητικής δράσης του, όπως αποτυπώνονται στα τετράδια, είναι η συγκρότηση εργοβιογραφικών λημμάτων για Έλληνες λόγιους από τον 15ο  έως και τον 18ο  αιώνα, αναλυτικά βιβλιογραφικά λήμματα για εκδόσεις ελληνικών βιβλίων στα χρόνια της πρώιμης νεωτερικότητας, εργασίες για την ιστορία της εκπαίδευσης και της παιδείας του Ελληνισμού από την Άλωση κι έπειτα και εργασίες λεξικογραφικού και γραμματικού ενδιαφέροντος για τη νέα ελληνική. Συνολικά, ο Χριστόφορος Φιλητάς ανήκει στη γενιά των λογίων της προεπαναστατικής περιόδου που λειτούργησαν ως δυναμικοί διαμεσολαβητές της γνώσης των ευρωπαϊκών πραγμάτων στον ελλαδικό χώρο, αλλά  και, αντίστροφα, της εξιστόρησης της ελληνικής πνευματικής ζωής από την Άλωση έως και το 1821 προς τους κύκλους της Ευρώπης.

 

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

 

Μαρία Καμηλάκη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης της Βουλής

Αγγέλα Γιώτη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Δημήτρης Πολυχρονάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας , Πανεπιστήμιο Κρήτης (εξ αποστάσεως ομιλία)

Κωνσταντίνος Χρυσόγελος, Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Αλέξανδρος Κατσιγιάννης, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Έλλη Δρούλια, Ιστορικός, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου

 

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Γεώργιος Αγγελόπουλος, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης και Εκδόσεων της Βουλής των Ελλήνων.

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Print
2206

Έγγραφα

Copyright 2024 Βουλή των Ελλήνων Όροι χρήσης Πολιτική Απορρήτου
Επιστροφή πάνω